"Maailman ensimmäinen" 3-in-1-tietokone testissä: Pöytäkone, läppäri ja tablet

Taiwanilaisen teknologiayhtiö Asuksen uusi Transformer Book Trio (TX201A) näyttää ensisilmäykseltä perinteiseltä ultrakevyeltä kannettavalta, mutta se on paljon enemmän.

Kyseessä on nimittäin 3-in-1-laitekokonaisuus, jota Asus mainostaa "maailman ensimmäiseksi" laatuaan.

Transformer Book Trio -kokonaisuus koostuu käytännössä kahdesta erillisestä tietokoneesta: Android-tabletiksi muuntuvasta irrotettavasta näyttöosasta ja Windowsia pyörittävästä näppäimistötelakasta.

Näitä kahta eri puoliskoa voi käyttää joko toisiinsa kytkettyinä (läppärikokoonpano) tai aivan erillisinä, itsenäisinä laitteinaan.

Android, Windows, pöytäkone, läppäri tai tabletti

Läppärin tavoin käytettynä käyttäjä voi yhdellä napin painalluksella vaihtaa käyttämäänsä järjestelmää Androidista Windowsiin ja toisin päin ilman, että laitetta tarvitsisi edes käynnistää uudelleen. Eri käyttöjärjestelmät voivat olla siis käynnissä päällekkäin samanaikaisesti.

Plussaa

-Todella muuntautumiskykyinen kokonaisuus

-Monipuolisuudestaan huolimatta sujuva käyttää

-Akun kesto

-Tyylikäs design

Miinusta

- Tablettiosio pääsee heilumaan näppäimistön telakointipaikassa

- Näppäimistössä ei taustavaloa

Kun näytön irrottaa näppäimistötelakasta, niin tällöin käytössä on täysin itsenäisesti toimiva Android-tabletti 11,6-tuumaisella Full HD -kosketusnäytöllä.

Näppäimistötelakka pitää niin ikään sisällään itsenäisen laitteiston Intel Core i5/i7-suorittimella varustettuna täysiverisen Windows 8 -käyttöjärjestelmän pyörittämiseksi. Näppäimistön voi täten kytkeä ulkopuoliseen näyttöön pöytäkoneen tavoin.

Ja mitä tämä kaikki tarkoittaa käytännössä? Yksinkertaisesti sitä, että Transformer Book Trio kykenee muuntautumaan erilaisiksi tietokonekokoonpanoiksi yhdessä hujauksessa: Android-tabletiksi, Android/Windows 8 -läppäriksi sekä Windows 8 -pöytäkoneeksi.

Mutta toimiiko tämä erikoinen monitaituri käytännössä? Testimme perusteella voimme todeta, että kyllä toimii ja vieläpä yllättävän hyvin.

Tyylikäs kokonaisuus

Transformer Book Trio on ulkoisesti laadukkaan tuntuinen ja kompakti paketti. Tablettinäytön takakuori on tyylikästä harjattua metallia, ja tyylillisesti se täsmää hienosti näppäimistötelakan designin kanssa.

Näppäimistötelakassa on tosin käytetty muovia, mutta tämäkin on laadukkaan minimalistisesti toteutettu.

Näyttö on hyvälaatuinen ja terävä, ja se toimii mainiosti niin tabletkäytössä kuin osana läppärikokonaisuuttakin.

Tabletkäyttöä ajatellen näyttöosa on kookas, mutta se on kuitenkin onneksi melko ohut ja kevyt. Lisäksi näytön takakuoren pehmeästi viistetyistä reunoista
saa miellyttävän otteen.

Näppäimistötelakan painikkeiden tuntuma on puolestaan sopiva sekoitus napakkuutta ja pehmeyttä. Näppäimien väliin on jätetty pienet välit, eikä harhapainalluksia pääse sattumaan näppäimistön melko pienestä koosta huolimatta.

Myös näppäimistön alareunassa oleva hiiripadi on sopivan kokoinen eivätkä kämmensyrjät osu siihen häiritsevästi tekstiä kirjoitettaessa.

Näppäimistön osalta miinusta tulee siitä, että siitä puuttuu taustavalo. Toinen pieni miinus tulee siitä, että näytön telakointiin tarkoitettu kiinnitysportti on hieman huojuva. Telakoinnin saranointi on itsessään jäykkä, mutta näytön lukitusmekanismissa on liikaa liikkumavaraa, jolloin näyttö pääsee huojumaan ollessaan kiinnitettynä.

Helppoa hyppimistä käyttöjärjestelmien välillä

Transformer Book Trion peruskäyttö on positiivinen yllätys vaivattomuudessaan. 

Läppärikäytössä Android- ja Windows 8 -käyttöjärjestelmien välillä pystyy todellakin hyppimään aivan ongelmitta yhtä nappia painamalla.

Voit siis kesken Windows-työskentelyn hypätä Androidin puolelle ja pelata muutamat Angry Birds -matsit. Tämän jälkeen voitkin
hypätä takaisin Windowsiin ja jatkaa suoraan siitä, mihin jäit.

Teknisiä tietojaTablettiNäppäimistötelakka
KäyttöjärjestelmäAndroid 4.2Windows 8
ProsessoriIntel Atom Z2560Intel i5-4200U / i7-4500U (Intel HD 4400 –näytönohjain)
Kapasiteetti16Gt, 2Gt RAM500 Gt HDD, 4Gt RAM
Kamera5 MP takana, 720p edessä
Näyttö11.6-tuumainen IPS-monikosketusnäyttö (1920 x 1080 pikseliä)
Akku19Wh33Wh
Mitat304.9 x 193.8 x 9.7mm, 700g304.9 x 193.8 x 13.4mm, 1kg
MuutaBluetooth 3.0, Micro-USB 2.0, 3.5mm:n kuuloke/mikrofoniliitäntä, muistikorttipaikkaBluetooth 4.0, 2 x USB 3.0, Mini DisplayPort, Micro-HDMI 1.4, 3.5mm:n kuuloke/mikrofoniliitäntä
Hinta:999e/1099e


On kuitenkin syytä painottaa, että tablettiosio ei näppäimistötelakasta irrotettuna pyöritä Windowsia, eikä vastaavasti näppäimistöosio yksinään Androidia.

Kun tablettiosion irrottaa näppäimistötelakasta, niin näyttöön kytkeytyy päälle automaattisesti Android-järjestelmä, vaikka olisit ollut Windowsin puolella.

Transformer Book Trion käyttämät Windows 8- ja Android 4.2 -käyttöjärjestelmävaihtoehdot eivät ole markkinoiden uusimpia. Windowsista on markkinoilla jo uudempi 8.1-versio ja Androidistakin 4.4-versio.

Käytössä tablettiosio on äänetön, ja Windowsia pyörittävästä näppäimistöstäkin kuuluu vain hillitty tuulettimen surina.

Transformer Book Triossa on hyvä akunkesto: valmistaja lupaa laitteelle Android-käytössä 13 tunnin käyttöajan ja Windows 8 -käytössä viiden tunnin käyttöajan.

Kokonaisuudesta voidaankin todeta, että Asus on tehnyt mallikkaan suorituksen.

Kyseessä on pätevä vaihtoehto ihmisille, jotka etsivät mahdollisimman monipuolista laitekokonaisuutta peruskäyttöä varten. Mieleen ei tule nopeasti toista samanlaista tuotetta, joka yhdistäisi kolme eri laitekategoriaa ja kaksi eri käyttöjärjestelmää näin sujuvasti.

Lue myös:

    Uusimmat