Mainos

Maahanmuutto ja maatalous jakoivat euroehdokkaiden mielipiteet

MTV Uutisten Matkalla Brysseliin -vaalitentissä kohtasivat tänään toista kauttaan parlamentissa hakeva SDP:n Liisa Jaakonsaari ja kokoomuksen  ehdokas Arto Ojala, muun muassa EK:ssa ja Palvelutyönantajien toimitusjohtajana toiminut kemijärveläispoliitikko.

Euroopan ulkorajojen valvonta ja EU:n maataloustuet löivät kiilaa ehdokkaiden muuten varsin maltilliseen keskusteluun. 

Maahanmuutto on EU:n kuuma peruna. Raja-alueiden valvonta kuuluisi kaikille unionin jäsenille, mutta Eurooppaan pyrkivien virta kohdistuu kuitenkin vain tietyille alueille, kuten Lampedusan saarelle Kreikassa.

Arto Ojalan (kok.) mielestä Euroopan ulkorajojen kontrollia tulisi tehostaa, ettei EU-maihin pääse sellaisia henkilöitä, joita ei tänne haluta.

– Tänne tullaan ikäänkuin salaa, niinkuin nyt tuon Välimeren yli. Siinähän on kyse Afrikan sisäisistä ongelmista, tietysti halutaan pois sieltä ja tullaan sitten tänne. Kyllä minusta sitä pitää voida valvoa tarkemmin kuin tällä hetkellä tehdään.

Ojala tosin on valmis joustamaan, kun kyse on inhimillisestä hädästä.

Liisa Jaakonsaaren (sd.) mielestä yhteistä kieltä maahanmuuttopolitiikassa on vaikea löytää. Afrikkalaisten pyrkimykset päästä EU:hun vakavoittavat ehdokkaan.

– Pelkäänpä, että meidän päättäjäsukupolvemme saattaa joutua Haagin tuomioistuimeen, koska Välimerestä on tullut jättiläismäinen hauta.

Maataloustukia liikaa?

Arto Ojala, maatilan kasvatti, on tyytyväinen siihen, että EU satsaa maataloustukiin. Ojalan mielestä on tärkeää säilyttää Suomen huoltovarmuus ja maatalouden työpaikat. Hän kuitenkin arvelee, että ranskalainen viininviljely ei kuulu huoltovarmuuden piiriin.

– Minusta saa mennä iso osa jatkossakin maatalouteen.

Ojala arveli tukiin kuluvan vajaa puolet EU:n budjetista, Jaakonsaaren mukaan EU:n maataloustukiin uppoaa budjetista yli puolet.

Jaakonsaari käyttäisi rahaa enemmän yhteishyödyllisiin hankkeisiin, kuten arktisten alueiden kehittämiseen tai yhteisiin erilaisiin tiehankkeisiin.

– Vaikkapa tunneli Helsingistä Tallinnaan tai rautatie Pariisista Murmanskiin. Näistä se tulee se kasvu, Jaakonsaari sanoi.

EU:lla itsekritiikin paikka

Vastuu Ukrainan ajautumisesta kriisiin kaatuu molempien ehdokkaiden mielestä sekä Venäjälle että EU:lle. .Jaakonsaaren mukaan Venäjän suhteen on matkan varrella tehty virheitä, ja EU:lla olisi nyt itsekritiikin paikka. Kriisin syveneminen kertoo hänen mukaansa myös asenneongelmista.

– Kun lukee varsinkin Ruotsin ulkoministeri Carl Bildtin twiittejä, niin siitä tulee kyllä ilmi vähän sellainen ruotsalainen asenne että nöyryytetään, sanellaan Venäjälle, ja tästä on saattanut tulla sellainen ikävä vastakkainasettelu ja alkuperäinen ajatus itäisestä kumppanuudesta on loitonnut.

Ojalan mielestä Ukrainan eskaloitunut kriisi olisi voitu estää ennalta tarjoamalla maalle yhteistä taloudellista tukea.

– Jos olisi toimittu viisaasti, niin Venäjä ja EU olisivat yhdessä hoitaneet Ukrainan, että se lähtisi kasvun tielle. EU lähti tukemaan ehkä väärällä tavalla, ja Venäjä vastasi tarjoamalla omaa pakettiaan.Tuli heti tämä vastakkainasettelu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.