Luvattomat pulkkailijat ongelma laskettelurinteissä: "Voi sattua pahasti, jos joku yhtäkkiä pöllähtää pimeässä eteen"

1:33
Pappa rohkaistui laskemaan pulkkamäkeä vielä 91-vuotiaana. Tässä videossa ei käy pahasti!

Hiihtokeskuksissa on riittänyt tänä talvena paitsi laskettelijoita myös pulkkailijoilta. Vaaratilanteita ovat aiheuttaneet etenkin pulkkien kanssa laskettelijoille tarkoitettuihin rinteisiin luvatta menneet ihmiset.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on tilastoinut tietoonsa tulleita lasketteluonnettomuuksia vuodesta 2016. Ylitarkastaja Aleksi Latvala kertoo, että viime aikoina ovat nousseet yllättäen esiin pulkkailuun liittyvät pulmat.

– Patjaliukureista on tullut muutamia onnettomuusilmoituksia viime vuosina. Sitä on hankala ohjailla. Olemme keskustelleet keskusten kanssa siitä, voisiko pulkkamäen rakenteella tai ohjeistuksella estää turmia. Tai kieltämällä kyseiset pulkat mäissä, koska välineen on oltava hallittavissa.

Pulkkailijat ovat Latvalan mukaan löytäneet myös laskettelurinteet.

– Uutisissa kerrottiin juuri tapauksesta, jossa rinneyrittäjä yritti kunnostaa mäkeä, mutta siellä luvatta olleet pulkkailijat eivät suostuneet väistämään.

Latvala viittaa Hirvensalon hiihtokeskuksessa Turussa tapahtuneeseen tilanteeseen, jossa osa laskettelumäkeen pulkkailemaan menneistä ihmisistä kieltäytyi noudattamasta rinnekoneen kuljettajan ohjeita. Lopulta tämän piti lopettaa työt siltä illalta. Paikalla oli jopa pari sataa ihmistä.

Seinäjoella luvattomat pulkkailijat sotkivat kuluneella viikolla Joupiskan laskettelurinnettä rinteen aukioloaikojen ulkopuolella. Yrittäjä kertoi tapauksesta Facebook-päivityksessään.

”Jos joku yhtäkkiä pöllähtää eteen, siinä voi sattua pahasti”

Hollolassa sijaitsevan Messilän hiihtokeskuksen rinnepäällikkö Sami Mattiniemi kertoo, että myös Messilän laskettelurinteissä on pulkkailtu, vaikka keskuksessa on ihan omat mäkensä pulkkailijoille.

– Pulkkailu rinnealueella on kiellettyä aina, samoin kaikenlainen liikkuminen yöaikaan. Mutta kyllä meidänkin tampparikuskimme ovat heitä joutuneet hätistelemään.

 – Vaikka kuski olisi kuinka tarkkaavainen, jos joku yhtääkkiä pöllähtää eteen, siinä voi sattua pahasti. Ja jos lähtee pimeässä laskettelurinteeseen pulkalla ja vetää tolppaan, siinäkin jää kakkoseksi, Mattiniemi varoittaa.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja