Antti Heikkilä lähetyksessä: Tämän vuoksi viljaa ei ole tarkoitettu syötäväksi

Lääkäri Antti Heikkilä kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, miksi ihmisen elimistö vierastaa viljaa.

Viljaa on ollut olemassa arvion mukaan 10 000 vuotta Raamatun maisemissa. Mutta pohjoisessa vilja on ollut suuremmassa käytössä vasta joitakin satoja vuosia. Sen sijaan on syöty naatteja, lihaa, kalaa, riistaa.

– Meillä ei ole valmiuksia käsitellä viljaa niin paljon kuin eteläisemmällä ihmisellä, lääkäri Antti Heikkilä totesi.

Uusien tutkimusten mukaan pohjoiseurooppalaisilla on yli 60 prosenttia geenejä, jotka altistavat viljasta johtuville sairauksille.

Alan lehdissä on kirjoitettu ihmisistä, joilla on keliakian tapainen sairaus, vaikka testit eivät näytä mitään. Tapauksesta käytetään nimeä gluteeni-intoleranssi.

– Ideana on, että luonnonruoka voi aiheuttaa ihmisille ongelmia. Ihmisen biologiaa ei ole kehitetty siihen, että pitäisi syödä ruohoperäisiä kasveja, kuten viljaa, Heikkilä kertoi.

Viljoissa on gluteiinin lisäksi aineita, jotka tekevät sen vaaralliseksi. Esimerkiksi lektiini vaurioittaa suolta. Niin sanotuissa viljakuiduissa on paljon lektiiniä.

– Eihän luonnossa ole tarkoitus, että vilja kasvaa syötäväksi. Vilja tekee siemeniä, jotta se lisääntyisi, Heikkilä huomautti.

Viljassa on myrkkyjä, jotka estävät hyönteisiä syömästä sitä. Lektiinit tuhoavat hyönteisen suoliston. Myöskään linnut eivät syö viljaa. Syötäviksi siemeniksi on tarkoitettu marjat ja hedelmät.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän lähetyksestä, mikä on gluteeniton ruokavalio.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja