Luovu jo uudenvuodenlupauksesta – asiantuntijoilla on toimivampi vaihtoehto

13:18
Miten päästä pysyvästi eroon tupakasta?

Uudenvuodenlupaukset jäävät monesti toteutumatta. Ratkaisu ongelmaan saattaa olla tavoitteiden pilkkominen pienempiin osiin.

Uusi vuosi, uudet lupaukset. Moni päättää uuden vuoden kunniaksi uudistaa elämäntapansa – oli sitten kyse laihdutuksesta, liikuntaharrastuksen aloittamisesta tai tupakoinnin lopettamisesta. Monesti lupaukset kuitenkin kariutuvat, sillä vuoden ensimmäisen päivän kunniaksi ihmisillä on tapana haukata liian suuri pala sulatettavakseen.

Esimerkiksi erään yhdysvaltalaiskyselyn mukaan vuonna 2017 uudenvuodenlupauksestaan lipesi noin kolmannes sellaisen tekijöistä.

Yhdysvaltalaisen CNN-uutissivuston jututtamilla asiantuntijoilla on kuitenkin valmiina lupausvaihtoehto, jonka täyttämisen ei pitäisi olla yhtä hankalaa kuin koko vuoden kattavan uudenvuodenlupauksen.

”Maanantailupauksessa” on helpompi pysyä

”Maanantailupaus” asettaa tavoitteen tulevalle viikolle. Maanantait ovat otollisia hetkiä pienimuotoisten lupausten tekemiselle, sillä monessa tapauksessa maanantait aloittavat uuden työviikon vapaan viikonlopun jälkeen.

Tupakkavalistuksen parissa työskentelevä Joanna Cohen luonnehtii maanantaita viikonpäivien uudeksivuodeksi ja tammikuuksi. Maanantaisin pahoja tapoja sisältävänä mennyt jätetään taakse ja yritetään kovasti, jotta tulevasta viikosta tulisi parempi.

Koska maanantaipäiviä on vuodessa 52 ja uudenvuodenpäiviä vain yksi, on ”maanantailupauksia” tekevillä ihmisillä suuremmat mahdollisuudet pysyä tavoittelemallaan tiellä.

– Maanantailupaukset voivat auttaa luomaan konkreettisia myönteisiä tuloksia, jotka ihmiset tunnistavat, toteaa ravitsemusterapeutti Marjorie Cohn.

Pienten tavoitteiden asettaminen saa todennäköisemmin aikaan onnistumisen tunteen. Ja kun ihminen tuntee itsensä hyväksi ja arvokkaaksi, hän tekee luultavasti lisää tavoitetta tukevia päätöksiä. Kyseessä on ikään kuin lumipalloefekti.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja