Asiantuntijat analysoivat 6 suosittua uudenvuodenlupausta – miten helppoja ne ovat toteuttaa?

Moni tavoite on saavutettavissa, kunhan lupauksen toteuttaminen aloitetaan pienesti.

Uusi vuosi alkaa usein lupauksilla dieeteistä ja aktiivisuudesta, mutta mikä lupauksista on helpoin pitää? Asiantuntijat arvoivat Huffington post -lehdessä uudenvuodenlupauksia asteikolla 1–5, niin, että ykkösluokan lupaus oli helppo toteuttaa, viitosluokan taas vaikea.

Lupaus: Aion pudottaa painoa

Arvosana: 3/5

Kestävä painonpudotus vaatii hyvää ymmärrystä ravinnosta ja kaloreista. Se vaatii myös ruokailu- ja liikuntatottumusten muuttamista, mikä voi olla vaikeaa. Muutokset täytyy paitsi tehdä, myös säilyttää – ikuisesti.

– Sinulla täytyy olla strukturoitu tavoite, ja sinun täytyy asettaa savutettavissa olevia maaleja. Kokemukseni on, että ilman strukturoituja tavoitteita ihmisillä menee hyvin kaksi tai kolme kuukautta, paino putoaa hieman, mutta sitten he palaavat aiempaan elämäntyyliinsä ja lihovat kilot takaisin vuoden aikana, psykologi ja aiemmin personal trainerina toiminut Ryan Kelly arvioi.

Lupaus: Minusta tulee järjestelmällinen

Arvosana: 1/5

Tavoite on saavutettavissa, kunhan lupauksen toteuttaminen aloitetaan pienesti.

– Suurin osa ihmisistä haluaa mennä siitä, ettei tee mitään, suoraan välittömiin tuloksiin, mikä on epärealistista, terapeutti Amanda Stemen toteaa.

Valitse yksi järjestelmällisyyskyky, jota voit harjoittaa viisi minuuttia päivässä. Treenaa, kunnes muistat joka aamu pedata sänkysi tai nostaa vanhat vaatteet lattialta pyykkikoriin.

Lupaus: Opettelen sanomaan ”ei”

Arvosana: 3/5

Se, että oppii kieltäytymään, vaatii omien miellyttämistapojen ymmärrystä. Moni sanoo ”kyllä”, koska perheen ja työpaikan huomioimista ja myöntyvää luonteenlaatua arvostetaan.  Onneksi itsestä huolehtimisen trendi on kuitenkin helpottanut ”ein” sanomista, perhe- ja avioliittoterapeutti Kari Carroll arvioi. Hän suosittelee omiin tuntemuksiin luottamista samalla, kun ottaa muut huomioon.

– Jos sinua vaaditaan tekemään jotakin vaikeaa töissä ennen lomaa, sano: ”tiedän, että tarvitset tämän työn tehdyksi ennen deadlinea, mutta olen myös aikatauluttanut itselleni vapaa-aikaa ja saan vain kiireisimmät asiat valmiiksi asiakasta varten ennen sitä. Kun olen palannut, teen tämän loppuun”.

Lupaus: Matkustan enemmän

Arvosana: 1/5

Matkailu on helppoa, sillä matkan ei tarvitse suuntautua Indonesiaan. Kari Carroll kehottaa harjoittamaan luovuutta ja ottamaan oppia muilta, jotka harrastavat paikkakuntamatkailua. Käy museossa, metsässä, lähikaupungissa tai -järvellä!

Lupaus: Vietän enemmän aikaa ystävien ja perheen kanssa

Arvosana: 2/5

Ihmiset eivät tapaa sattumalta; se vaatii organisointia, huomauttaa terapeutti Kurt Smith.

– Tämä on hyvinkin tehtävissä suunnittelemalla ja tarkoituksellisella loppuun asti viemisellä. Aloita valitsemalla kuukaudessa yksi ihminen, johon otat yhteyttä, ole sitten se, joka tekee aloitteen ja suunnittelee tapaamisen.

Lupaus: Opettelen uuden taidon, aloitan harrastuksen

Arvosana: 3/5

Psykologi Marie Landin mukaan lupauksen pitäminen onnistuu, jos ihminen ei ole perfektionisti.

– Muotoilisin tavoitteen sanoilla "uuteen harrastukseen käytetty aika", jotta ei tunnu siltä, ettet ole edistynyt, kun olet treenannut tennistä tunnin viikossa etkä silti kuukausien kuluttua osu palloon.

Ylenpalttisia paineita uudenvuodenlupauksista on turha ottaa. Jos uusi harrastus ei osoittaudukaan jännittäväksi ja kivaksi, Land kehottaa lopettamaan sen rohkeasti kesken ja kokeilemaan jotakin muuta.

***


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja