Luontoliikunta kasvattaa suosiotaan

Luontoliikunnan suosio on selkeästi nousussa, sillä lamavuosien myötä on palattu perinteisten arvojen ääreen. Luonnon arvostaminen ja uudet extreme-lajit - esimerkiksi maastopyöräily - ovat vaikuttaneet merkittävästi luontoliikunnan kasvuun. Kävely on silti edelleenkin suosituin liikuntamuoto.

Suomen Gallup on tutkinut eri luontoliikuntalajien suosiota. Kohderyhmänä olivat 19-65-vuotiaat suomalaiset, joita on hieman yli kolme miljoonaa. Tutkimuksen mukaan suosituin luontoliikuntalaji on kävely. Sitä ilmoittaa tavalla tai toisella harrastavansa noin kaksi miljoonaa kansalaista tutkimuksen kohteena olleesta ikäryhmästä.

Talviurheilulajeista perinteinen hiihto ja kesälajeista pyöräily koskettavat noin 660 000 suomalaista. Myös uinti ja lenkkeily ovat hyvin suosittuja. Gallupin mukaan uimassa käy reilu puoli miljoonaa ja lenkillä noin 445 000 suomalaista.

Luontoliikunta houkuttelee monimuotoisuudellaan. Harrastusmahdollisuuksia löytyy marjastuksesta ja sienestyksestä aina kalliokiipeilyyn ja koskenlaskuun. Luontoliikuntalajeissa on myös paljon muuntelemisen mahdollisuuksia. Perinteisistä lajeista, kuten suunnistuksesta ja vaelluksesta on helppo kehittää uusia kohderyhmiä varten entistä seikkailullisempia versioita. Tällainen on esimerkiksi liikkuminen tavallista haastavammissa oloissa mahdollisimman nopeasti paikasta toiseen.

Myös ns. tavallisilla ihmisillä on nykyisin yhä enemmän tilaisuuksia kokeilla taitojaan seikkailulajien parissa. Eräopaskoulutusta järjestetään monella paikkakunnalla ja uusia oppaita valmistuu aiempaa huomattavasti enemmän.

Viime aikoina on syntynyt myös seikkailutoimintaa järjestäviä yrityksiä, joiden tarjoamat palvelut ovat henkilöstön virkistystoiminnassa suosittuja. Firmojen kesäpäivillä muokataankin nykyisin tiimihenkeä elämysradalla tai seikkailukilpailuissa entisten luentojen ja kalvosulkeisten sijaan.

Myös nuorille on kehitetty uusia luontoliikuntamahdollisuuksia. Niihin kuuluvat mm. vaellusrippikoulut ja leirikoulut. Kunnat ja kaupungit järjestävät nuorille seikkailuhenkisiä leirejä, joilla on mahdollisuus kokeilla omia rajojaan ja tutustua luonnon monimuotoisuuteen aikuisen seurassa. Luonnon merkitystä on myös pyritty hyödyntämään terapeuttisena hoitomuotona stressaantuneille kaupunkilaisnuorille.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat