Mainos

Luonnon rahallista arvoa yritetään määritellä

Luonnolle yritetään määrittää hintaa. Tänään julkistetun YK:n ja EU-komission tilaaman tutkimuksen mukaan luonnon tuhoamista ja hävittämistä voitaisiin hillitä, jos luonnon tarjoamat palvelut pystyttäisiin hinnoittelemaan. Ensimmäisten arvioiden mukaan luonnon hävittäminen nykytahdilla aiheuttaa noin 500 miljardin dollarin taloudelliset menetykset vuoteen 2010 mennessä.

- Luonnon köyhtymisen ja hävittämisen taloudelliset vaikutukset voivat olla todella mittavat, sanoo tutkija Marianne Kettunen EU:n ympäristöpolitiikan tutkimuslaitoksesta IEEP: stä.

Ryöstökalastuksen aiheuttamat menetykset kalastustuloihin on arvioitu 50 miljardiksi dollariksi vuodessa.

Sademetsien rahallista arvoa on myös ryhdytty selvittämään. Mukaan lasketaan muunmuassa raaka-aineiden, eroosion estämisen, ilmaston säätelyn ja turismin arvo.

- Sademetsien arvo rahassa mitattuna voi olla tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia euroja hehtaaria kohti, arvioi Marianne Kettunen.

Myös luonnonsuojelualueiden arvoa on yritetty mitata. Meillä Suomessa on laskettu, että kansallispuistojen kävijät tuovat lähialueille 70 miljoonan euron rahavirran vuodessa.

Luonto mukaan budjettikirjoihin

Jos luonnonarvoille saadaan määriteltyä hinta, on helpompi perustella päättäjille, miksi ne pitäisi säilyttää. Tavoitteena onkin, että tulevaisuudessa luonnonarvot olisivat mukana valtioiden ja yritysten budjeteissa.

- Toivottavasti näin käy, että siellä olisi oma rivinsä ekosysteemipalveluille. Oma rivinsä vaikkapa sille, että ekosysteemit pidättävät hiiltä ja puhdistavat vettä, toivoo Kettunen.

Tähän mennessä luonnon tuottamia arvoja ei ole otettu huomioon talouden toiminnassa.

- On pidetty itsestään selvänä, että kosteikot puhdistavat vettä, vuorenrinteiden metsät suojaavat tulvilta tai mehiläiset pölyttävät kasvit. Jos luonnon tuottamien hyötyjen kirjo ymmärretään paremmin ja sille annetaan rahallinen arvo, se ehkä otetaan huomioon myös päätöksenteossa, arvioi Marianne Kettunen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.