Mainos

Lumiraja pakenee ja hanget hupenevat nyt vauhdilla – Espoossa lunta sentin, Kittilässä metrin

Eteläisin Suomi on ollut käytännössä lumivapaa jo viikkoja. Lapista sitä löytyy senkin edestä. Kittilän Kenttärovassa lumensyvyys on tasan metri.

Forecan päivystävän meteorologi Joanna Rinne kertoo, että lumi lumiraja kulkee tällä hetkellä Pori–Lappeenranta-akselilla. Porissa, Ruokolahdella ja Mikkelissä lunta on alle kymmenen senttiä.

– Käytössä se tarkoittaa, että lunta on epämääräisinä läntteinä siellä täällä.

Lumen määrä lisääntyy reilusti pohjoiseen mentäessä. Pohjois-Karjalassa sitä on yli 40 senttiä ja Lapissa parhaimmillaan metrin verran. Virallisten mittausten perusteella Suomen lumisin paikka on Kittilän Kenttärova, jossa lunta on metri.

Vaan jos virallisia tietoja uskominen ja miksei olisi, niin löytyy sitä lunta Helsingistäkin.

– Virallisesti yksi sentti lunta on Lohjalla ja Espoon Nuuksiossa. Helsingin Kaisaniemessä on lunta kolme senttiä. Siellä on varmasti jonkun puun alle jäänyt pieni kasa lunta, joka pitää virallisten määritelmien mukaan mitata. Käytännössä lunta ei ole Pori–Lappeenranta-linjan eteläpuolella.

Rinne siirtää katseensa jo viikon päähän, huhtikuun viimeiseen lauantain. Silloin lumiraja on paennut jo Kokkolan ja Seinäjoen korkeudelle.

– Pohjois-Karjalassa on lunta ja Jyväskylän pohjoispuolella.

Lapissa lumensyvyys ei juuri muutu, vaan sitä on siellä enimmillään 80-90 senttiä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.