Lukupiiri: Riittääkö yleissivistyksesi tämän teoksen lukemiseen?

Lukupiirissä luetaan kiehtovia, keskustelua herättäviä kirjoja! Esittelemme viikoittain lukemisen arvoisen kirjan, jonka voit voittaa omaksesi.

Kirja: Toisaalta / (P)å andra sidan / In Other Wor(l)ds

Kirjailija ja kuvittaja: Mikko Metsähonkala

Kustantaja: Schildts & Söderströms

Helmiä: 4

Kenelle: Yleissivistyksen taitajille tai sen kartuttamista kaipaaville, älykkäiden (sarja)kuvien ystäville: arkkitehtuurista, historiasta sekä kulttuurista kiinnostuneille.

Mikään ei liene niin raskas ja riipivä tunne, kuin se, ettei ymmärrä. Se, että tuntee itsensä tyhmäksi. Niinpä varoituksen sananen: Toisaalta-teos saattaa saada sinut tuntemaan niin.

Helsingin Sanomien NYT-liitteen viimeisillä sivuilla tovin seikkailleet Mikko MetsähonkalanToisaalta -sarjakuvat on nyt koottu kovien kansien väliin, jonka jokaiselle kuvalle on annettu ääni niin suomen-, ruotsin- kuin englanninkielelle. Oivallinen lahjakirja siis, toisin sanoen, tämä In Other Wor(l)ds.

Aforistisessa teoksessa seikkailevat saduista tutut sankarit, kuten myös historialliset hahmot, eriskummalliset ja tuntemattomammat maankolkat ja oudoksuttavat nimiryppäät, niin että aukkoja sivistyksessä omaavaa sielupoloa saattaa tämä pikkiriikkisen ahdistaa. Mistä tässä kuvatarinassa on oikein kyse, jossa puhutaan karolingisista kerroksista, allegorisista hahmoista ja kuka ihme olikaan niin tutulle kalskahtava DorianGray?

Toisaalta on myös riemukas tapa haastaa itsensä ja myöntää tappionsa; kaivaa sivistyssanakirja esiin tai kysyä rohkeasti Wikipedialta, millainen dinosaurus Troodon olikaan (sen arvellaan olleen kaikkein älykkäin aikansa hirmuliskoista), mitä allegorinen tulkinta onkaan (vertauskuvallista) ja kenen hahmo Dorian Gray lieni (Dorian Grayn muotokuva on kirjailija OscarWilden kuuluisin teos, jonka päähahmo on poikkeuksellisen kaunis nuori mies, joka ikuistetaan muotokuvaan: muotokuva vanhenee, mutta turmeltunut mies ei.)

Näiden asioiden selvittäminen ei enää hävetäkään, vaan aiheuttaa pikemmin oivaltamisen riemua – ja näin kuvaan kätkeytyvä tarina saa aivan uuden merkityksen. Ja ne kuvatarinat, joihin ei Wikipedian neuvoja tarvita, saavat lukijan myhäilemään. Arvaatko, mikä onkaan sisustuskonsultin helvetti? Ja miksi kuningas Ludwig jännistääkään treffeiltä?

Kuvataidetta ja taidetutkimusta tehnyt arkkitehti Metsähonkala antaakin oivallisen taidenäytteen – kirjaimellisesti – sarjakuvissaan: miljöön äly näkyy kuvissa upeina rakennuksina, riemastuttavina hahmoina, lumoavina yksityiskohtina, varjoina sekä kerroksina, jotka ovat kuin toisesta maailmasta.

Teksti: Katri Koskinen

Kuvat: Mikko Metsähonkala / Schildts & Söderströms

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja