Lukon mestaruutta edelsi käsittämätön lupaus – yli 500 kilometriä ilta toisensa jälkeen: "Välillä miettinyt, onko tässä mitään järkeä"

Lukon mestaruusjuhlat heti loppusummerin jälkeen 2:04
Näin Lukko juhli mestaruutta heti loppusummerin jälkeen.

Jääkiekon SM-liigassa Rauman Lukon piinaavan pitkä odotus päättyi tiistaina, kun Lukko kaatoi neljännessä finaaliottelussa TPS:n 6–2. Seuran edellisestä mestaruudesta ehti kulua yli 58 vuotta. Sitä todistamassa oli Jussi Isotalo, joka on ravannut pitkään Lukon kotipeleissä Helsingistä käsin. Tuore käänne sai Isotalon tunnekuohunnan keskelle.

Lukon edellinen mestaruus on vuodelta 1963. Isotalo muistaa elävästi kyseisen hetken.

Hän kun oli tuolloin Äijänsuon lehtereillä.

– Välillä uskoa on koeteltu aika pahastikin. Muistan sanoneeni joskus 90-luvulla työkaverilleni, että käyn katsomassa Lukon kotipelit Helsingistä käsin niin pitkään, kunnes mestaruus tulee, Isotalo kertoo MTV Urheilulle.

Näin hän myös teki. Kokoomuksen entinen puoluesihteeri ja Veikkauksen entinen johtaja piti hurjasta lupauksestaan kiinni.

Päälle 500 kilometriä otteluillan aikana. Sama kaava toistaen, toistaen, toistaen ja toistaen. Vuodesta toiseen.

– Ei ainakaan uutta tuollaista sitoumusta tarvitse antaa! Isotalo naurahtaa nyt, uuden mestaruuden jäljiltä.

– Ei tapa kuitenkaan muutu. Aion yhä käydä peleissä. Homma on kuitenkin muuttunut, kun sain peruskorjattua talon Rauman ulkopuolelta. Voi jäädä välillä vaikka yökylään sinne.

Isotalo on toiminut pitkään Lukon taustajoukoissa, muun muassa toiminnan taloudellisena mahdollistajana.

Tuoreeltaan Lukko on noussut Liigan kärkiseurojen joukkoon. Eikä vain kärkijoukkoihin vaan aivan terävimmälle huipulle.

Matkalle on mahtunut kivuliaita hetkiä.

– Kyllähän sitä on miettinyt räntäsateessa, Lukon tappion jäljiltä, kun vuorokausi on vaihtunut Karkkilan kohdilla, että onko tässä mitään järkeä. Kotonakin joskus kysyttiin, että ”miksi”. Pienen miettimisen jälkeen sanoin, että saan tästä esteettistä nautintoa. En joka kerta, mutta usein, Isotalo hymähtää.

– Varsinkin tuoreeltaan Lukon aktiivinen ja nopea pelitapa on ollut jotain sellaista, mitä on voinut pitää hyvin viihdyttävänä. Siinä on ollut elementtejä, jotka ovat taanneet nautinnon. Ei tässä järjellä ole ollut hirveästi tekemistä. Lukko on ollut enemmän kuin urheilujoukkue. Se on osa identiteettiä, Isotalo sanoo pitkistä ottelumatkoista ja uskollisesta kannattamisesta.

Minkä näet suurimmaksi tekijäksi sille, että Lukko on noussut SM-liigan huipulle?

– Pitää antaa kovat krediitit kaksikolle Kalle Sahlstedt ja Pekka Virta, jotka ovat toimineet hyvin pitkäjänteisesti ja määrätietoisesti. Pitää kuitenkin muistaa, että esimerkiksi Virran kohdalla kyse on ollut neljän vuoden projektista, joka alkoi kangerrellen. Ensimmäisenä vuonna sääleistä ulos ja toisena puolivälierissä. Hiljalleen on noustu ylöspäin. Jo viime kaudella näytti siltä, että Lukko on niin paljon muita edellä, että mestaruuteen olisi voinut olla ihan täydet saumat. Sen jäljiltä itseluottamus oli korkealla jo syksyllä, kun uusi kausi lähti liikkeelle, Isotalo miettii taustoista.

Lukon pitkäaikainen kannattaja Isotalo nostaa esille myös väistyvän toimitusjohtajan Timo Rajalan ja hallituksen puheenjohtajan Ari Salmen, jotka ovat antaneet Isotalon mukaan ”fiksusti” urheilupuolen Sahlstedtin ja Virran käsiin.

Tällä kaudella Isotalo joutui etäälle peleistä. Rajoitusten myötä hän joutui seuraamaan ratkaisevan finaalin sohvalta käsin.

– Vaimo katseli huolestuneena, kun huokailin ja hengitys kiihtyi. Kolmannessa erässä alkoi jo kasvot punoittamaan. Ensimmäinen asia, minkä sanoin mestaruuden ratkeamisen jälkeen oli se, että lähdetäänkö käymään kaupungilla.

– Siellähän oli ihan hirveät karnevaalit päällä. Totesimme vaimon kanssa, että emme kyllä astu ovesta ulos. Että tuohon porukkaan ei uskalla mennä. Täytyy toivoa, että tuosta ei tullut nyt mitään viruslinkoa. Ymmärrän kyllä, kun ihmiset riehaantuivat. Me päätimme jäädä auton sisäpuolelle.

Muistit kuitenkin nauttia mestaruudesta?

– Totta kai! Onhan se kamalaa katsottavaa, kun iso mies itkee. Mutta niin kävi! Isotalo myöntää leveän hymyn kera.

Lue myös:

    Uusimmat