"Missä sitä kossua on?" – Tässä kiekkoselostuksessa purkautui Rauman pitkä odotus mestaruuskyyneliin

7:02
Radioselostaja Risto Leinon tunteenpurkaus lähti leviämään sosiaalisessa mediassa. Vuosikymmenten odotus johti onnenkyyneliin. Leino oli keskiviikkoaamuna MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Rauman Lukon ensimmäinen jääkiekon Suomen mestaruus oli huipennus myös paikallisradio Ramonalla oli kaksi vuosikymmentä sinikeltaisten otteluita selostaneelle Risto Leinolle. Mutta kuinka käy puheiden uran lopettamisesta mestaruusjuhliin?

– Tätä on odotettu kaikki nämä vuodet, vuosikymmenet. Joskus sanottiin, että helvetti jäätyy ennen kuin Lukko voittaa mestaruuden. Saattaa olla, että se on umpijäässä. Ulkona on kesäisen lämmintä, ja me tulemme täältä Turusta Raumalle Suomen mestareina! Leino välitti tunnelmia kyynelsilmin.

– Nyt on pakko vähän kerätä. Missä sitä kossua on? Leino jatkoi ottaen kunnon hörpyn vissypullostaan.

Video Leinon selostuksesta Turkuhallissa tiistaina pelatun ottelun loppuhetkiltä on kiertänyt sosiaalisessa mediassa illasta lähtien. Tunteenpurkauksen voi katsoa jutun videolta.

Tuohon selostukseen purkaantui Leinon kohdalla 1970-luvun puolivälistä alkanut odotus. Hän näki ensimmäisen Lukko-pelinsä Rauman Äijänsuolla alle kymmenvuotiaana. Tuossa ottelussa kotijoukkue kohtasi Lahden Kiekko-Reippaan.

1990-luvulla satunnaisia tuurauskeikkoja Radio Ramonan selostamossa tehnyt Leino aloitti kanavan vakioselostajana syyskuussa 2000 komeasti, kun Lukko nuiji vieraskaukalossa Porin Ässät 7-2.

– Nyt se jotenkin realisoituu itsellekin ajatuksiin, että perhana: meidän pikkukaupungin joukkue on Suomen paras jääkiekkojoukkue. Koko kaupunki oli ihan sekaisin, kun illalla tulimme tänne Turusta. Tämä on pelkkää juhlaa tällä hetkellä, Leino kertoi MTV Urheilulle keskiviikkoaamuna.

Herätys aamulähetykseen klo 5.30

Mestaruus sai Rauman kaupungin totaalisen sekaisin. Kaduilla ja Äijänsuon jäähallin ulkopuolella nähtiin juhlatunnelmia, jollaisia ei ole Suomen katukuvassa näkynyt sitten koronapandemian puhkeamisen.

Leino kiersi kaupunkia vielä lähes puoleen yöhön saakka, vaikka aamuvuoro radiokanavalla odotti. Hän sai lähetykseen mukaan tunnelmia illan mestaruusjuhlista.

– Olen tänä aamuna noussut jo 5.30 ja lähtenyt siitä aamulähetykseen. Ei kovin montaa tuntia tullut nukuttua, Leino kertoo.

– Olimme vaimon kanssa kotona noin 23.30 aikoihin. Kävimme kaupungin keskustassa pyörähtämässä ja katsomassa hulinaa. Ajoimme pikaisesti Äijänsuon jäähallinkin ohi, kun ihmiset vaelsivat sinne vastaanottamaan mestarijoukkuetta.

Mestaruuden merkitys alle 40 000 asukkaan kaupungille on valtava. Kevättalvella telakalta saapuneet hätkähdyttävät koronauutiset ja päävalmentajaPekka Virran sairastuminen vakavaan viruksen aiheuttamaan tautiin lisäsivät mustia pilviä Lukon puolitoista kautta jatkuneen menestysputken ylle.

Lopulta joukkue kuitenkin kesti ennakkosuosikin paineet. Leinolle ratkaiseva askel otettiin välierissä, joissa joukkue kaatoi Tapparan – joukkueen, joka oli vienyt kultamitalit raumalaisten nenän edestä edellisenä finaalikeväänä 1988 ja osoittautunut muutenkin äärimmäisen vaikeaksi pudotuspelivastustajaksi.

– Tappara on ollut kautta vuosien jonkinlainen ikiaikainen peikko. Nyt kun Tappara kaatui ja Lukko selvisi finaaliin, niin se viimeistään laukaisi ihmisissä uskon, että hei, ne voittavat tämän eikä niitä pysäytä enää mikään.

Finaalisarjan avauksessa tulleen tappion jälkeen Lukko vei nimiinsä kolme seuraavaa ottelua. Tiistaina TPS kaatui Turussa viimeisen kerran lukemin 6-2.

(juttu jatkuu videon jälkeen)

1:11
Rauma riehaantui Lukon ensimmäisestä Suomen mestaruudesta.

Lukon menestystarina jatkuu, mutta jatkuuko selostusura?

Raumalla on nähty vuosien saatossa kovia pelimiehiä niin kotimaasta kuin ulkomailta. Kanadalaisvahvistuksista Leinon mieleen nousevat ensimmäisinä maaleja ja kovuutta tarjonnut Shayne Toporowski sekä Kurtis McLean, jota Leino kuvailee hyvän pelurin lisäksi hienoksi ihmiseksi.

– Suomalaisia pelaajia meillä on ollut paljon hienoja, mutta tästä lähivuosilta tulee kaksi ensimmäisenä mieleen.

– Jo uransa lopettanut puolustaja Harri Tikkanen, joka on äärimmäisen hieno ihminen, ja on ollut kunnia tutustua häneen. Sitten Janne Keränen, joka on aika pitkälti raumalaistunut, vaikka pelaakin nyt Vaasan Sportissa. Siinä on hienoja tyyppejä niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella. Todellisia herrasmiehiä ja fiksuja kavereita, Leino kuvailee.

Mestarijoukkueen pelaajat ovat aina kysyttyä työvoimaa, ja Lukon kohdalla muutoksia lienee edessä. Leinolla on silti vahva usko menestyksen jatkuvuuteen Raumalla. Seura on ottanut urheilujohtaja Kalle Sahlstedtin johdolla isoja askeleita joukkueen rakentamisessa.

Entä Leinon oma selostajaura? Hän on aiemmin todennut, että mestaruuteen olisi hyvä lopettaa.

– Niinhän mä olen sanonut, että mestaruuteen olisi kiva lopettaa – mutta en mä ole koskaan sanonut, että haluaisinko lopettaa sen ensimmäisen, toisen vai peräti kolmannen mestaruuden jälkeen, hän naurahtaa.

– Ei mulla ole pienintäkään aikomusta lopettaa, Leino lisää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja