Lähes 40 vuotta Lukon mestaruutta odottanut seuran 74-vuotias vahva mies näki kultajoukkueessa jotain, mitä ei ole ennen nähnyt – "Peksi on niin rehellinen kaikissa valinnoissaan"

2:04
Näin Lukko juhli mestaruutta heti loppusummerin jälkeen.

Rauno Mokka tuli Lukon toimintaan jo 1980-luvun alkuvuosina. Eri tehtävissä vaikuttanut seuran pitkäaikainen puheenjohtaja pysyttelee nykyisin taustalla. Mokka sanoo alkaneensa puolitoista vuotta sitten uskoa Lukon mestaruuden olevan mahdollinen.

Rauman Lukon pitkäaikainen voimahahmo Rauno Mokka oli kuin tulisilla hiilillä Turun jäähallissa. TPS oli juuri tasoittanut Lukon kahden maalin johdon tiistain neljännen finaaliottelun toisessa erässä. Jo Raumaa kohti matkaamassa ollut mestaruus oli hetkellisesti vaihtamassa suuntaa.

– Semmoinen aika kova hetken pysähdys siinä oli, kun TPS alkoi yhtäkkiä pelaamaan paremmin. Jääkiekko on siitä ihmeellinen peli, että kesken pelin saattaa hallitseva osapuoli vaihtua.

Lukon mentyä ottelun toisessa erässä 4–2-johtoon Mokka pystyi hengittämään jo vähän vapautuneemmin. Ottelu päättyi lopulta Lukon 6–2-voittoon, ja mestaruus saatiin Raumalle 58 vuoden tauon jälkeen. Omien tuntemusten erittely mestaruutta seuranneena aamuna oli vielä vaikeaa. Pitkä odotus palkittiin.

– Tietysti aika hyvältä tuntuu. Hieno kausi ja hieno viimeinen peli, Mokka sanoo.

Mokka seurueineen suuntasi ottelun jälkeen Turusta takaisin Raumalle ihmettelemään Suomen mestaruutta odottaneen kaupungin menoa.

– Kaupunki oli ihan sekaisin. Tyytyväisiä ihmisiä joka paikka täysi.

Sitoutunut ryhmä

Mokka on ehtinyt lähes 40 Lukko-vuotensa aikana nähdä paljon. Seuran johtotehtävistä jokunen vuosi sitten luopunut mies vaikuttaa nykyisin taustahahmona. Mokka oli mukana jo vuonna 1988, kun Lukko pelasi edellisen kerran finaaleissa. Tuolloin Tappara oli parempi voitoin 3–1. Finaalipeleistä jäi tuolloin mieluisa tunne.

– Heillä oli aivan hirveä joukkue. Siellä oli lupaavat nuoret (Janne) Ojanen, (Teppo) Numminen ja niin edespäin. Oli se silloin tietysti aika mukava se finaali kaiken kaikkiaan.

Kirkkainta kruunua jouduttiin Raumalla odottamaan pitkään. Aivan viime aikoina mestaruus alkoi kuitenkin näyttää mahdolliselta.

– Viime vuonna jo oli tosi kova joukkue. Uskon, että olisi ollut jo lähellä se meidän mestaruutemme. Puolitoista vuotta olen pitänyt tätä mahdollisena.

Lukon Suomen mestaruus huipensi päävalmentaja Pekka Virran neljän vuoden projektin. Mokka pitää Virtaa Lukon menestyksen ydinhenkilönä. Virta nuorensi joukkuetta ja keräsi ryhmään luistelevia ja työtä pelkäämättömiä pelaajia.

– Pelattiin aika lailla uutta jääkiekkoa, puolustajat eivät olleet mitään jättiläisiä, vaan kaikki tosi kovia luistelemaan. Koko ajan mentiin, sai ottaa riskiä ratkaisuissa. Peksi lisäsi kovasti pelaajien itsetuntoa, Mokka kuvailee.

– En ole ikinä nähnyt niin sitoutunutta ryhmää. Ei ollut rutinaa siitä, että joutuu olemaan viltissä ja on vähän peliaikaa. Peksi on niin rehellinen kaikissa valinnoissaan, että se joukkue pystyi uskomaan siihen. He olivat Peksiin tosi sitoutuneita.

Virran korvaa ensi kaudella Marko Virtanen, joka luotsasi seuran alle 20-vuotiaiden joukkueen Suomen mestaruuteen. Nuorten menestys antaa uskoa myös tulevaan.

Mokka näkee raumalaisen jääkiekon voivan hyvin jatkossakin.

– (Nuorten mestaruus) oli iso asia, joka on ehkä vielä vaikeampi tällaisen pikkukaupungin saavuttaa. Pelaajien kehittäminen on ollut aika hyvässä mallissa. Urheilutoimenjohtaja (Kalle Sahlstedt) huolehtii, että ollaan siinä linjassa. Hän on ollut toinen tärkeä henkilö urheilupuolella.

Avainhenkilöiden keskustelukumppani

Uskoa menestyksen jatkumiseen tuo myös Lukon organisaatio, joka on rakennettu huolella. Uskomattoman paljon on muuttunut suomalaisessa jääkiekossa siitä, kun Mokka tuli seuraan.

– Kun voitettiin hopeaa, Lukossa taisi olla yksi toimihenkilö pelaajien lisäksi. Suuri osa pelaajista oli puoliammattilaisia, suuri osa kävi töissä. Kokonaisuudessaan kaikki on hirveästi muuttunut.

Lukon taloudellisesta tasapainosta pitää huolen seuran taustalle rakennettu konserni, jonka liikevaihto on noin 140 miljoonaa euroa. Nykyisin jääkiekkoseura ei myöskään ole entisaikojen tapaan täysin riippuvainen yleisötuloista.

– Nyt ovat sponsorit ja televisiokorvaukset ja niin edelleen. Pienen ja suuren kaupungin ero on tasoittunut. Konserni on turva jääkiekkotoiminnalle. Vaikka epäonnistuisi, ei se ole heti katastrofi.

Mokka itse istuu edelleen junioritoimintaa tukevan Lukko-säätiön hallituksessa ja toimii tarvittaessa seuran avainhenkilöiden keskustelukumppanina. Hänen mukaansa järjestely on toiminut hienosti.

– En ole lähtenyt sorkkimaan poikien tekemistä ja puuttumaan heidän vastuisiinsa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja