Luetko lapselle älylaitteelta? Ei kannattaisi – tutkimus paljastaa, miksi

6:30
Videolla keskustellaan siitä, uhkaavatko älylaitteet lukutaitoa.

Vanhemmat keskustelevat ja kommunikoivat lastensa kanssa enemmän, jos perheen satuhetket perustuvat perinteiseen kirjaan eikä sähkökirjaan tai tabletin satusovelluksiin. Kirjan ääressä vanhemmat myös lukevat enemmän ääneen, kun tabletin tai muun älylaitteen äärellä puhe pyörii enemmän laitteen ja formaatin ympärillä.

Pediatrics-lehden julkaisemat tulokset perustuvat kokeeseen, jossa 37 vanhempaa piti lapsilleen kolme satuhetkeä, jotka videoitiin ja analysoitiin. Sadut luettiin perinteisestä kirjasta, sähkökirjasta ja sähköisestä, ääniä ja animaatioita hyödyntävästä satukirjasovelluksesta.

Perinteisen kirjan ääressä vanhemmat paitsi lukivat enemmän ääneen myös keskustelivat lastensa kanssa enemmän kuin muiden formaattien ääressä. Lapset myös puhuivat ja keskustelivat enemmän perinteisen kirjan parissa.

Tutkimuksen tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin. Vaikuttaisikin siltä, että perinteinen kirja tukee parhaiten vanhempien ja lasten kommunikointia ja mahdollisesti myös lasten kielellistä kehitystä.

Copyright Duodecim 2019. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja