Bussikuski Marita, 70, osti kirpputorilta piirroksen, joka paljastui Schjerfbeckiksi – nyt se myydään huutokaupassa: tämä yksityiskohta sai naisen ostamaan teoksen

Tältä näyttää kirppikseltä pikkurahalla ostettu Schjerfbeck – MTV tutustuu piirrokseen 8:43
Tältä se näyttää. MTV Uutiset Live tapasi taideasiantuntijan, joka esitteli Schjerfbeckin varhaista tussipiirrosta vuodelta 1879.

Satakunnassa asuva Marita Kivisalmi ei julkisuudesta pahemmin välitä, mutta on iloinen kirpputorilta löytämästään arvopiirroksesta, johon MTV pääsi nyt tutustumaan.

Kivisalmi on tehnyt 20 vuoden uran linja-auton kuljettajana pääkaupunkiseudulla. Nyt hän on eläkkeellä.

– En ole mitenkään julkisuudenkipeä ihminen. Taulu tässä on tärkeintä. Kirpputorilla käydessäni viehätyin piirroksessa olevasta pikkupojan ilmeestä.

Luisteluhetkeä kuvaavassa piirroksessa lasta huvittaa, kun mies hänen edessään muksahtaa liukkaalla jäällä nurin. 

Vasta tammikuussa huutokaupan kanssa asioidessa Marita Kivisalmelle, 70, paljastui, että kyseessä onkin kansainvälisesti maineikkaan suomalaistaidemaalarin varhainen teos.

– Ei minulla ollut tästä aavistustakaan.

Media pommittaa kysymyksillään

Marita Kivisalmi viime päivinä tottunut tiuhasti pirisevään puhelimeen, sillä erikoinen kirppislöytö kiinnostaa mediaa. Kivisalmi osti tussipiirroksen espoolaiselta kirpputorilta parillakymmenellä eurolla. Taidemaalari Helene Schjerfbeck (1862–1946) on tehnyt piirroksen ennen kultakauttaan 17-vuotiaana vuonna 1879.

Schjerfbeckin taide elää muutenkin nyt nosteessa, sillä näyttely Ateneumin taidemuseossa oli suuri menestys ja elokuva taidemaalarista on herättänyt kiinnostusta.

Taulun myynti alkaa perjantaina verkkohuutokaupassa, joka kestää kymmenen päivää. MTV Uutiset Live pääsi tutustumaan paljon puhuttuun teokseen Bukowskis-huutokaupan tiloissa Helsingin Katajanokalla.

Jalustalle nostettu piirros nousee oikeuksiinsa kullanhohtoisten kehysten ansiosta. Kehykset ovat tiettävästi alkuperäiset. Teoksella ei ole nimeä, mutta se on ristitty huutokaupassa Luisteluhetkeksi.

Huutokaupan taideasiantuntija Johan Wulff pitää työtä laadukkaana siinäkin valossa, että Schjerfbeck oli piirrosta tehdessään niin nuori.

– Se on tosi hieno sommitelma. Siinä sattuu ja tapahtuu. Miehen kaatumisessa jäällä on nähtävissä symboliikkaa. Schjerfbeck itse kaatui nelivuotiaana saaden elinikäisen lonkkavamman. Se on tietysti ollut traumaattinen kokemus. 

Wulffin mukaan on todella harvinaista, että kirpputorilta bongataan arvotaidetta.

– On hyvin, hyvin poikkeuksellista, että tällaista tapahtuu.

Piirroksen lähtöhinta on huutokaupassa 4 000 euroa.

Marita Kivisalmi omistaa teoksen edelleen, sillä hän on tehnyt huutokaupalle toimeksiannon myynnistä. Kivisalmi ei lähde veikkaamaan lopullista hintaa, mutta toivoo sen nousevan ainakin 6 000 euroon. Kivisalmen huutokaupalle maksama myyntiprovisio on arvonlisäveroineen 15 prosenttia, jonka päälle tulee vielä 1,25 prosentin vakuutusmaksu. 

Koti Pomarkussa olisi oivallinen rahareikä piirroksesta saaduille varoille. 

– Käytän rahat puutaloni remonttiin, joka on yhä kesken. Kyllä rahalle todellakin käyttöä löytyy, toteaa entinen bussikuski huvittuneena.

Tarkennettu 1.3.2020 kello 16.50 myyntiprovision yksityiskohtia.

Lue myös:

    Uusimmat