Löytyykö sinulta jokin näistä aarteista? Vanhat filmikamerat myyvät kuin häkä – "Moninkertaisesti kalliimpi kuin uutena"

Vanhoille filmikameroille löytyy taas käyttöä – yhä useampi nuori harrastaa filmikuvaamista 8:27
Vanhoille filmikameroille löytyy taas käyttöä – yhä useampi nuori harrastaa filmikuvaamista

Vanhat filmikamerat ovat viime aikoina päätyneet kalliiden tavaroiden joukkoon. Käyttämättöminä kaappeihin jääneistä kameroista voi nyt parhaimmillaan saada satoja, ellei tuhansia euroja. 

Kameratorin perustaja ja toimitusjohtaja Jussi Lehmus kertoo, että aktiivisten filmikuvaajien kanta on kolminkertaistunut Suomessa viime vuosina. 

– Kamerat ovat muotia. Kukaan ei enää absoluuttisesti keräile kameroita, mutta niitä ostetaan ihan ilosta, Lehmus kertoo. 

Nuoret naiset ovat kasvava käyttäjäkunta. Filmikamerohin liittyy myös vanhan tavaran hyödyntämisen ja kierrättämisen positiivinen vire. 

Hinnat satasista satoihin tuhansiin

Kameratorilla filmikameroiden hinnat lähtevät liikkeelle noin satasesta. Kallein heiltä löytyvä kamera maksaa noin 10 000 euroa. 

Tämän hetken trendikkäin kamera on Olympus MJU ll. Sen hinta liikkuu kolmensadan euron paikkeilla, vaikka vielä vuonna 2005 sen sai kaupasta satasella. 

– Se on yksi niistä, joka on nyt moninkertaisesti kalliimpi kuin uutena. Se on pieni, kevyt ja helppokäyttöinen, Lehmus kertoo. 

Toinen tällä hetkellä trendikäs kamera on Contax T2. Sen voi saada itselleen noin 1 500 eurolla. 

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Se oli ennen muutaman satasen, kunnes Kardashianin siskokset kävelivät Contaxit kädessään Met Gaalaan.

Kalleimpia merkkejä ovat saksalainen Leica, ruotsalainen Hasselblad ja japanilainen Mamiya. Aikoinaan mustaksi maalatut Leicat maksavat parhaimmillaan 100 000 euroa. 

– Maailmassa on noin 100 ihmistä, jotka ostavat mustia Leicoja. Ei se musta ole sen parempi kuin hopeinen, mutta kun yhdessä päätämme, että se musta Leica on parempi niin se on.

Leicoissa kiinnostaa myös se, että armeijat käyttivät niitä toisessa maailmansodassa. Saksan armeijan käytössä olleista Leicoista liikkuu huhuja, mutta ei ole varmaa, montako niitä on olemassa. 

– Niin sanoituissa "Natsi-Leicoissa" ei ole hakaristejä tai kotkia, vaikka legenda niin sanoo. Sotaa nähneet Leicat maksavat helposti toistamiljoonaa. 

Suosio kasvoi nopeasti

Suomessa kaapeista voi yleisimmin löytyä vanhoja Sonyn, Canonin tai Olympuksen kameroita. Suomessa on kuiva ilmasto, mikä on eduksi vanhalle tavaralle, mutta se ei takaa kameran kuntoa. 

– Jos kamera on seissyt 50 vuotta kaapissa, niin se vaatii auttamatta kunnon huoltoa. Tämä on kuitenkin mekaniikkaa. 

Kukaan ei nykyään enää valmista filmikameroita. Kameratori ostaa niistä suomalaisilta noin 50 000 euron edestä kuukausittain. Kameratori perustettiin vuonna 2010. 

– Perustimme sen aikana, jolloin julistettiin että filmikuvaus on kuollut. Viiden vuoden sisällä on tapahtunut muutos, ja nyt filmikuvaus taas kiinnostaa, Lehmus kertoo. 

Nyt eletään vanhojen flmikameroiden kulta-aikaa. Juuri nyt ihmiset tiedostavat niiden arvon. Arvokkaat kamerat lähtevät nyt liikkeelle. 

– Ei kukaan löydä vahingossa Rolexia kaapista kymmenen vuoden jälkeen, Lehmus vertaa. 

Kameratorin toimipisteet sijaitsevat Helsingissä, Tampereella ja Pariisissa. 

Filmikameroista keskusteltiin torstaina 11. marraskuuta Viiden jälkeen -ohjelmassa, jonka voit katsoa mtv-palvelusta. Viiden jälkeen tapasi myös filmikuvaaja Kasperi Kropsun. Video haastattelusta katsottavissa jutun alussa. 


Lue myös:

    Uusimmat