Suomalaisesta vaatekaapista löytyi palasina 120 000 euron arvoinen valaisin, joka hurmasi USA:ssa jo 1940-luvulla – "Mielettömän upea"

Jopa 120 000 euron arvoinen Paavo Tynellin valaisin hurmasi ensin amerikkalaiset 40-luvulla design-kaupassa ja matkasi lopulta mutkan kautta vuosikymmeniä myöhemmin takaisin Suomeen. 

Taidetta, antiikkia ja designia huutokauppaava Annmaris järjestää pohjoismaiseen designiin keskittyvän huutokaupan helmikuun lopussa.

Myyntiin tulleen kokoelman arvokkain esine on varsin erikoinen tapaus: Se on Paavo Tynellin Snowflake-sarjan messinkinen valaisin, jonka hinta-arvio on 90 000–120 000 euroa. Pituutta valaisimella on 140 senttimetriä ja leveyttäkin kokonaisen metrin.

Muotoilijan valaisimista Snowflake edustaa arvokkaampien valaisinten linjaa.

Vuonna 2018 Annmaris myi huutokaupassa vielä suurempia, mittatilaustyönä tehtyjä valaisimia 350 000 euron hintaan, huutokauppakamarin toimitusjohtaja Ilkka Takala kertoo MTV:lle.

Nyt huutokauppaan tulleella valaisimella on kuitenkin tarinansa kerrottavana suomalaisen designin historiasta.

Video: Hammaslääkärin kuolinpesästä paljastui lukuisia designaarteita.

10:14

Lippulaivakauppaan esille

Vuonna 1947 New Yorkiin, Manhattanin keskelle perustettiin suomalaisen designin lippulaivamyymäläksi tarkoitettu Finland House, joka toimi yhtäältä galleriana, toimistotilana ja ravintolana. Suomalaisen muotoilijan, Paavo Tynellin Snowflake-valaisin tuotiin silloin esille galleriaan.

– Valaisin sai silloin suurta huomiota maan mediassa ja se nosti Paavo Tynellin tunnettuuden maailmankuuluksi. Valaisin on nähtävissä useissa valokuvissa, joita Finland Housessa on otettu, Takala kertoo.

Finland Housesta valaisin päätyi Floridassa asuvan suomalaisen yksityiskokoelmaan. Snowflake matkasi takaisin kotimaahansa Suomeen, kun valaisimen omistaja muutti 20 vuotta sitten takaisin pohjolaan.

Valaisimen tie Annmarikseen kävi kuitenkin vielä mutkan, tai tarkemmin sanottuna vaatekaapin kautta.

– Kävin noin vuosi sitten tämän suomalaisen henkilön luona tekemässä vakuutusarvioita joistain muista tavaroista. Yllätyksekseni tuolloin tämä valaisin paljastui vaatekaapista, jossa se oli purettuna osiksi.

Vaatekaapin uumenista paljastunut valaisin oli tuolloin floridalaisen meri-ilmaston ja tupakansavun patinoima.

– Osat puhdistettiin huolellisesti, valaisin kasattiin ja siitähän tuli mielettömän upea, Takala iloitsee. 

Suomalainen design kiinnostaa

Takalan mukaan etenkin ulkomailla kiinnostus pohjoismaiseen designiin kasvaa.

– Pohjoismaalaisen designin huutokauppahinta on kasvanut 100 prosenttia kahdessa vuodessa ja näyttäisi siltä, että kasvu jatkuu ja jopa kiihtyy.

Se näkyy huutokaupan asiakaskunnassa. Tällä hetkellä noin puolet asiakaskunnasta on ulkomaalaisia ja uusista asiakkaista valtaosa on Suomen ulkopuolelta.

On siis hyvin mahdollista, että huutokaupasta valaisin jatkaa matkaansa jälleen vieraille maille. 

– Skandinaavinen tyyli sisustamisessa on suositumpaa. Esimerkiksi Amerikoissa ja monissa muissa maissa oma grumeluuri tyyli on vaihtunut pohjoismaalaiseen ja myötä kiinnostus myös ajan huipputuotteisiin kasvaa.

Myös tähdillä ja somevaikuttajilla on ollut näppinsä pelissä.

– Kardashianeillakin on suomalaista designia kotonaan. Kun huippulehdissä esitellään heidän kotejaan, sekin lisää kiinnostusta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja