Lontoo pelkää kerjäläistulvaa olympialaisten ajaksi

Britanniassa, kuten Suomessakin, kevät on tuonut Itä-Euroopan romanit katukuvaan.

Lontoossa pelätään kerjäläistulvaa olympialaisten ajaksi, mutta juuri tällä hetkellä avointa kerjäämistä näkee Lontoon kaduilla harvemmin kuin Suomessa, sillä Britanniassa kerjääminen on laitonta.

– Mielestäni kadulla näkee hyvin harvoin kerjääviä romaneja, jos ottaa huomioon, että heitä on puoli miljoonaa. Jos löydät yhden tai kaksi päivässä, olet hyvin onnekas, ihmisoikeusjärjestö Equalityn perustaja Alan Anstead toteaa.

Kerjäämisestä voi tulla merkintä jopa rikosrekisteriin, sillä toisin kuin Suomessa, Britanniassa kerjääminen on laitonta.

– Poliisi pidättää kerjääviä ihmisiä silloin, kun katsoo sen tarpeelliseksi, mutta yleensä vain silloin kun kerjääminen on aggressiivista. Kun he häiritsevät ihmisiä kadulla, tai käyttäytyvät uhkaavasti saadakseen rahaa ohikulkevilta ihmisiltä, rikollisuudenehkäisyn päällikkö Rebecca Oldham sanoo.

"Romanien ja organisoidun rikollisuuden yhteyttä liioitellaan"

Pääkeinona ulkomaalaisten kerjäläisten kitkemisessä on kotimatkalle auttaminen.

– Kun ihmiset eivät oleskele pysyvästi Britanniassa, ei ole mielekästä käyttää rikosoikeudellista järjestelmäämme asian hoitamiseen. Varsinkin kun ihmiset kerjäävät kirjaimellisesti ruokkiakseen itsensä. Yritämme sen sijaan saattaa heidät yhteen ystäviensä ja perheensä kanssa mistä tahansa he tulevatkin.

Britanniassa nousi syksyllä kohu lapsikerjäläisistä, joiden uskottiin tekevän pakkotyötä organisoidulle rikollisuudelle. Avustusjärjestön mielestä yhteyksiä organisoituun rikollisuuteen liioitellaan.

– Jotkut organisaatiot ja poliitikot käyttävät sitä keinona edistääkseen kansallismielistä ohjelmaansa. Organisoitunutta kerjäämistä voi esiintyä jonkin verran, samoin kuin Suomessa tai Englannissa on organisoitunutta rikollisuutta, mutta se on kuitenkin hyvin pienimuotoista, Anstead sanoo.

Britanniassa kerjäläisiä ollut kauan ennen EU:n laajentumista

Romanikerjäläiset saavat apua paitsi omalta yhteisöltään, myös lukuisilta vakiintuneilta hyväntekeväisyysjärjestöiltä. Työntekoon ja sosiaalitukiin ei ole oikeutta, mutta tuloja voi yrittää hankkia kodittomien Big Issue -lehteä myymällä. Romanikerjäläisten parissa työskentelevät eivät usko, että kieltäminen olisi ratkaisu Suomen kerjäysongelmaan:

– Sen ei pitäisi olla ainoa ratkaisu. Sen täytyisi olla osa ratkaisupakettia laajempaa lähestymistapaa, kaikkien vastuullisten viranomaisten taholta, Oldham kertoo.

Ansteadin mukaan ongelmaan täytyy löytää EU-ratkaisu, jossa Euroopan komissio ja Euroopan neuvosto ovat mukana ja joka yrittää ratkaista perimmäiset syyt, syrjinnän ja köyhyyden.

– Tämä tapahtuu pitkällä aikavälillä, ongelmaan ei ole nopeaa ratkaisua, mutta näin se täytyy mielestäni tehdä.

Lue myös:

    Uusimmat