Lomautettuja Finnairin lentoemäntiä koulutetaan nyt pikavauhtia terveysalalle – yksi koulutuspaikka maksaa 400 euroa, rahaa kerätään yrityksiltä

Finnair aloittaa yt-neuvottelut – syynä lomautuksiin ovat koronaviruksen aiheuttamat taloudelliset vaikutukset 1:07
Katso video: Finnair kertoi maaliskuun alussa aloittavansa yt-neuvottelut koronaviruksen seurausten vuoksi.

Lentoyhtiöistä lomautettujen koulutus käynnistyy lahjoitusvaroin, koska Suomessa viranomaisilta ei saatu nopeita päätöksiä.

Edes säätiörahoitusta hankkeelle ei ole vielä tullut. Rahaa haetaankin nyt yksityisiltä yrityksiltä ja myös yksityishenkilöiltä. 

Ensimmäisen 10 000 euron lahjoituksen teki ylimmän johdon rekrytointi- ja suorahakuyritys Odgers Berndtson osakkuusyhtiöineen.

– Tällä voimme käynnistää 25 hengen pikakoulutukset. Ei tämä saa olla rahoituksesta kiinni, jos halukkaita koulutukseen on, sanoo Odgers Berndtsonin Suomen yhtiön toimitusjohtaja Patrik Kvikant.

Odgers Berndtson -ryhmään kuuluu myös hiljattain ruotsalaisen rekrytointiyritys Novaren kanssa perustettu yhteisyritys Pointer Potential.

Se aikoo keskittyä maahanmuuttajien rekrytointiin, mutta ryhtyikin lennosta vetämään uutta koulutusprojektia.

– Tarkoitus on kouluttaa kevään aikana vähintään 150 lentoyhtiöistä lomautettua, sanoo Pointeria ja projektia vetävä Johanna Korpia.

Ruotsissa koulutus pyörii jo

Malli tulee Ruotsista, missä on jo aloitettu SAS:n lomauttamien lentoemäntien koulutukset. Myös Britanniassa Virgin Atlanticin lentohenkilökuntaa on jo sairaalatyössä.

– Ruotsissa koulutettiin viime viikolla 30 hengen pilottiryhmä. Tällä viikolla käynnistyy isompi koulutus, johon odotetaan 350 osallistujaa, Korpia kertoo.

Siellä koulutuksen hoitaa tukholmalainen Sophiahemmet Högskolan yhteistyössä Novaren kanssa. Pääosa rahoituksesta saatiin nopeasti Wallenbergien säätiöltä.

Suomessa aloitteen tekivät alun pitäen lomautetut lentoemännät pari viikkoa sitten. Kun se ei ottanut nopeasti tulta, he pyysivät apua Ruotsista. Kvikantin mukaan heille aloite tuli kiertotietä Ruotsista Novaren kautta.

Sen jälkeen oppilaitokset ja rekrytointifirma ovat yrittäneet saada tukea Suomen viranomaisilta, muun muassa ministeriöiltä, ja säätiöiltä. Akuuttiin tilanteeseen niiden päätöksenteko on kuitenkin ollut hidasta.

Siksi tällä viikolla käynnistyy rahankeruukampanja, jossa varoja kerätään yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä.

Sekään ei onnistu mutkitta. Rahan kerääminen on luvanvaraista ja luvan saaminen poliisilta kestää normaalisti kuukausia.

Siksi yrityksille tarjotaan nyt mahdollisuutta ostaa koulutuspaikkoja. Yksi paikka Axelissa tai Omniassa maksaa 400 euroa.

Palvelun osto on kuitenkin arvonlisäverollista toimintaa eli hintaan pitää lisätä alv. Yritys voi tietysti vähentää sen omista verollisista ostoistaan, mutta yksityishenkilöillä tätä mahdollisuutta ei ole.

"Pikakoulutetun rekrytointi ei ole ongelma"

Tarkoitus on, että pikakoulutuksen saaneet toimivat terveydenhuollossa avustavissa tehtävissä eli muun muassa puhelinneuvonnassa, asiakaskontaktien hoidossa sekä hallinto- ja laitoshuollon tehtävissä.

Näin he vapauttaisivat nykyistä henkilökuntaa vaativampiin terveydenhuollon tehtäviin.

Koulutettujen uskotaan löytävän töitä sekä yksityisistä terveysalan yrityksistä että julkiselta sektorilta.

– En usko, että rekrytointi on minkäänlainen ongelma. Kysyntä on niin suurta, Kvikant sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat