Suomalaisyrityksen kehittämän "koronantappolaitteen" kysyntä räjähti maailmalla – Cleamix etsii nyt kuumeisesti uusia osaajia

Koronapandemia on räjäyttänyt suomalaisyritys Cleamixin puhdistuslaitteen kysynnän. Laite puhdistaa sisätilojen bakteerien ja virusten määrän miljoonasosaan höyrystetyn vetyperoksidin avulla. 

Niin sanottu koronantappoase on siivittänyt Cleamixin liikevaihdon huimaan nousuun. Viime vuonna yrityksen liikevaihto oli 133 000 euroa. Tälle vuodelle näkymä on erilainen.

– Sanotaan näin, että kyllä siinä seitsemän numeroa tänä vuonna on. Ensimmäinen ei välttämättä ole ykkönen, toimitusjohtaja Panu Wilska toteaa.

– Myynti on tänä vuonna mennyt hyvin, mutta on tullut myös varjopuoli. Koska korona estää matkustamisen, emme pääse kouluttamaan alueille, joissa meitä kipeimmin tarvitaan. Olemme kuitenkin pitäneet paljon etäkoulutuksia ja webinaareja.

Cleamix kehittää laitteesta myös uusia versioita kuten teollisiin prosesseihin integroitavia malleja sekä nykyistä salkkua isomman, erityisen suuriin tiloihin soveltuvan teholaitteen.

Asiakkaina instituutioita eri puolilta maailmaa

Wilskan mukaan Cleamix on mukana useammissa projekteissa ulkomaalaisten valtionhallinnollisten tahojen kanssa. Se sai viime vuonna NATO:n hankintalogistiikan koodauksen ja moni yhteistyö on alkanut jo ennen koronaa.

– Valtionlaajuisissa projekteissa valmistelu ja toteutus vievät aikansa. Espanjan armeija teki kaikki kokeensa viime joulukuuhun mennessä, mutta alkoi vasta toukokuussa ostaa laitteita, vaikka niitä on koronan takia alettu kiireesti tarvita, Wilska kertoo.

Cleamix on tehnyt yhteistyötä muun muassa Etelä-Korean viranomaisten ja terveydenhuollon kanssa ja kiinnostusta on edelleen erityisesti Kaakkois-Aasiassa. Yritys on myös toimittanut laitteita Ruotsin puolustusvoimille alihankkijan kautta.

– Kotimaan lippulaiva on Puolustusvoimien projekti maskien puhdistuksesta. Armeijan koe ja jatkokokeet tehtiin täysin meidän teknologialla.

Suomessa tutkitaan, miten tehokkaasti vetoperoksidia voidaan käyttää suojavarusteiden sterilisoimiseen mahdollista uudelleenkäyttöä varten. Tällä hetkellä suojavarusteet ovat lain mukaan kuitenkin kertakäyttöisiä.

Puolustusvoimien kanssa yhteistyö alkoi vuonna 2015 ennen kuin Cleamixiä oli yrityksenä edes olemassa. Tälle huhtikuulle työ- ja elinkeinoministeriön HILMA-palveluun on listattu laitteistosta 343 000 euron julkinen hankinta Puolustusvoimien logistiikkalaitokselle.

Osaajapula hidastaa yrityksen kasvua

Viime vuoden lopusta vakituisten työntekijöiden määrä on kaksinkertaistunut kymmeneen ihmiseen, ja Wilskan mukaan uusia on edelleen haussa. Osa-aikaisia työntekijöitä ja edustajia on suunnilleen saman verran.

– Osaajien löytäminen on vaikeaa. Kyllähän Suomessa työvoimaa on, mutta syväosaajia ei löydy vain sormia napsauttamalla, Wilska toteaa.

Esimerkiksi logiikkajärjestelmien ja sulautettujen järjestelmien ohjelmoijista on pulaa. Nuoria alan osaajia ei myöskään Wilskan mukaan tunnu löytyvän, vaan sopivat henkilöt ovat pääasiassa vähintään keski-ikäisiä.

– Palkkasimme viime vuonna erittäin kovan tason ohjelmoijan, joka täytti juuri kuusikymmentä, ja hän pesee 6–0 nuoremman sukupolven sekä vaativissa ohjelmointiprojekteissa että logiikkaohjelmoinnissa.

Matemaattisesti lahjakkaita insinöörejä ja muita osaajia löytyy paljon eri puolilta maailmaa, mutta teoreettisen osaamisen rinnalta puuttuu usein käytännön osaaminen.

Lue myös:

    Uusimmat