Hallitus sopi tuesta Finnairille: suunnitteilla 600 miljoonan euron valtiontakaus

Korona-pelko vie yrityksiltä asiakkaat – Finnair leikkaa 90 prosenttia lennoistaan 1:56
Korona-pelko vie yrityksiltä asiakkaat – Finnair leikkaa 90 prosenttia lennoistaan.

Suomen hallitus on sopinut Finnairille myönnettävästä tuesta. 

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on eilen pitämässään kokouksessa linjannut, että valtio voi myöntää enintään 600 miljoonan euron suuruisen valtiontakauksen Finnair Oyj:n rahoitustarpeisiin. Takausjärjestely edellyttää eduskunnan suostumusta.

Valtioneuvoston kanslian lähettämässä tiedotteessa kerrotaan, että koronaviruksen aiheuttama tilanne on täysin poikkeuksellinen, minkä vuoksi yritysten rahoituskanavat eivät toimi normaalisti.

Tiedotteen mukaan Finnair varautuu etukäteen tilanteeseen, jossa se saattaa tarvita työeläkkeiden takaisinlainausta lisärahoituksen varmistamiseksi, jos muuta rahoitusta ei lähikuukausina ole saatavilla. Tällöin edellytetään aina takausta, joka normaalitilanteessa on pankkitakaus. Kun pankkitakauksia ei ole saatavilla, Finnair on hakenut valtion takausta.

– Valtio omistaa 55,8 prosenttia Finnairin osakkeista. Valtio on vastuullinen omistaja, ja nyt on erittäin vakava tilanne sekä kansallisesti että kansainvälisesti, minkä vuoksi valtion täytyy tukea Finnairia, valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen toteaa tiedotteessa.

– Yhtiön ylläpitämät reittiyhteydet ovat Suomen huoltovarmuuden sekä rahti- ja matkustajaliikenteen kannalta erittäin tärkeitä, ja yhtiön vaikutus kansantalouteemme on merkittävä. Haluamme varmistaa, että Finnairin toiminta ei keskeydy, vaikka yhtiö kärsii koronaviruksen aiheuttamasta äkillisestä muutoksesta markkinatilanteessa.

Vahvimmatkin lentoyhtiöt ovat tällä hetkellä vaikeuksissa ja ovat pyytäneet omaa valtiotaan apuun. Markkinatilanteen muutos on niin raju, että Finnairinkin kaltainen vakavarainen yhtiö saattaa tilanteen pitkittyessä tarvita tukea.

– Koronavirus on jo nyt suurin kriisi lentoliikenteen satavuotisessa historiassa, Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner sanoo yhtiön lähettämässä tiedotteessa.

– Vaikka Finnair on koronaviruskriisin alkaessa vahvimpien lentoyhtiöiden joukossa ja meillä on vahvat kassavarat sekä terve tase, pyrimme merkittävällä lisärahoitussuunnitelmallamme varmistamaan, että pääsemme tämän poikkeuksellisen tilanteen yli ja voimme sen jälkeen jatkaa toimintaamme tilanteeseen nähden vakaalta pohjalta.

Norjan hallitus sopi tuesta Norwegianille ja SAS:lle

Norjan hallituspuolueet ovat puolestaan sopineet kuuden miljardin Norjan kruunun eli lähes 500 miljoonan euron tukipaketista maan ilmailualalle, kertoo norjalainen uutistoimisto NTB.

Kyse on lainavakuuksista, joista 3 miljardia Norjan kruunua (250 miljoonaa euroa) kohdistetaan Norwegianille ja 1,5 miljardia (125 miljoonaa euroa) SAS:lle. Loppusumma on tarkoitettu alueellisesti toimivalle Wideröelle ja muille lentoyhtiöille, jotka ovat kärsineet koronavirusepidemiasta.

Lue myös:

    Uusimmat