Mainos

Lohikiintiöistä kova riita - EU:lta päätös tänään

Kalastajia jakanut ja riitaa aiheuttanut päätös kalastuskiintiöistä tehdään tänään alkavassa EU-neuvoston kokouksessa.

Suomea kokouksessa edustaa maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen. Erikoisen tilanteesta tekee se, että Koskisen esittämä EU-komission mukainen hallituksen esitys kaatui Suuressa valiokunnassa perjantaina äänin 13-12. Näin ollen Suomen kantana on rajoittaa kalastusta 54 000 loheen vuodessa.

Asiasta oltiin erimielisiä jo EU-ministerivaliokunnassa, sillä ympäristöministeri Ville Niinistön esitystä kannattivat Paavo Arhinmäki ja Erkki Tuomioja. Molemmat asiantuntijavaliokunnat olivat myös alemman kiintiön kannalla.

Ville Niinistön mukaan puolitettaessa Itämeren lohikiintiöt, voidaan kiintiöitä nostaa kestävällä tavalla kaksin tai kolminkertaiseksi jo 5-10 vuoden aikana.

– Kestävät kalastuskiintiöt ovat kaikkien etu, lohen kalastus sukupuuttoon kaikille haitaksi, Niinistö kirjoitaa Twitter-tilillään.

Vastoin hallituksen suurempaa esitystä kannattanut kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki perusteli päätöstään selvillä tieteellisillä perusteilla.

– Jotta ylipäätään lohta on myös tulevaisuudessa saatavilla, on huolehdittava sen turvaamisesta riittävällä tasolla, Arhinmäki perustelee.

Suurimpana ongelmana Arhinmäki pitää kuitenkin laitonta kalastusta, joka johtaa kalakannan heikentymiseen.

– Esimerkiksi Puolassa kalastetaan kiintiöiden ohi, ja tähän tarvittaisiin tiukempaa valvontaa, Arhinmäki sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.