Mainos

Ammattikalastajat hermostuivat lohikiintiöistä: "Miksi toiset saavat kalastaa, mutta me emme?"

Pohjanlahden ammattikalastajat ovat äimistyneet suuren valiokunnan perjantaisesta päätöksestä esittää Suomen lohikiintiön puolittamista.

EU:n esitys lähtee runsaan 100 000 lohen kiintiöstä, mutta Suomi rajoittaisi pyyntiä puoleen tästä. Perämeren rannalla Lohtajalla kalastajat eivät käsitä Suomen linjausta.

– Jos EU antaa kappalemäärän, niin Suomi haluaa vielä pienentää sitä entisestään. Tätä on vaikea käsittää, sanoo kalastaja Juhani Kuoppala.

Hänen mukaansa Suomen ammattikalastus on jo nyt surkeassa jamassa, kun uudet rajoitukset nakertavat jatkuvasti kalastajan leipää. Lohenpyynti on jo lähes olematonta, sillä pyynti saa alkaa vasta juhannuksena.

– Ja tänäkin kesänä se päättyi jo elokuussa, kun kiintiö tuli täyteen, kritisoi Kuoppala.

Ammattikalastaja Sakari Lätti on jo niin pettynyt kotimaisiin rajoituksiin, että suuren valiokunnan päätös ei sinänsä yllätä häntä.

– Tässä on jo pitemmän aikaa tuntunut siltä, että ammattikalastus jää hopealle näitä päätöksiä tehtäessä. Kalaa kyllä saisi, jos sitä saisi pyytää, mutta ammattikalastajille sitä mahdollisuutta ei anneta, sanoo Lohtajan kalastajainseuran puheenjohtaja.

Eniten ammattikalastajia ärsyttää se, että monin paikoin Suomea lohenpyynnille on erivapauksia. Ahvenmaalla ja Lapin matkailun jokialueilla lohta saa pyytää vapaasti.

– Jos luonnonlohta todella haluttaisiin suojella, eikö sitä pitäisi suojella joka paikassa? ihmettelee Kuoppala.

Lohenpyyntiä on rajoitettu Suomessa 1980-luvulta lähtien. Viime aikoina myös julkisuuden henkilöt ovat ryhtyneet vaatimaan villilohen suojelemista ja jopa myynnin rajoittamista. Ammattikalastajat uskovatkin, että Suomen nyt tekemä kiintiön puolittamispäätös on puhtaasti poliittinen.

– Ei tämä päätös ole varmasti maa- ja metsätalousministeriön kautta tullut, tämä on täysin poliittinen päätös, arvoivat kalastajat.

Ympäristöministeri Ville Niinistö oli tyytyväinen, että suuri valiokunta päätyi reippaasti hallitusta pienempään kiintiöön. Hänen toiveenaan on saada koko EU tiukemman kiintiön taakse. Kalastajien mielestä ajatus on käsittämätön.

– Meille EU:n linjaus lohikiintiöstä olisi ollut aivan hyvä, mutta Suomi lähti vielä puolta tiukemmalle linjalle. Ei sitä voi käsittää, kun katsoo kuinka heikoksi kalastus on Suomessa mennyt. Tämä on enää lähinnä harrastustoimintaa, sanovat kalastajat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.