Liverpool ja Tottenham nousivat Mestarien liigan finaaliin hurjien vaiheiden jälkeen – Jürgen Kloppin neljän vuoden takainen lupaus joutuu puntariin

Valioliigan mestaruuskamppailussa lyhyen korren vetäneet Liverpool ja Tottenham hakevat lauantai-iltana lohtua jalkapallon Mestarien liigan loppuottelusta. Päävalmentajat Jürgen Klopp ja Mauricio Pochettino ovat tehneet tahoillaan hyvää työtä, mutta konkreettisia palkintoja ei tähän mennessä ole herunut. Liverpoolin edellisestä turnausvoitosta on seitsemän vuotta, ja Tottenhamilla edellisistä juhlista on vierähtänyt peräti 11. Kummallakin kyse oli tuolloin Englannin liigacupista.

Molemmilla englantilaisjoukkueilla tie Madridin huipennukseen oli kivikkoinen, ja varsinkin välierävaiheessa matka näytti katkeavan kummallakin.

Mutta niin vain ensin Liverpool nousi kotikentällään Anfieldillä 4–0-voittoon Barcelonasta. Se oli hävinnyt ensimmäisen ottelun kolmella maalilla.

Tottenham oli niin ikään kolme maalia perässä Ajaxia vastaan vielä toisen ottelun tauolla. Lucas Moura iski kuitenkin viimeisellä 45-minuuttisella hattutempun, ja näin Spurs eteni loppuotteluun vierasmaalisäännön turvin.

Pokaalien voittaminen ei ole valmentajille pakkomielle

Klopp aloitti Liverpoolissa syksyllä 2015 ja sanoi tuolloin uskovansa, että joukkue voittaa ainakin yhden mestaruuden neljässä vuodessa. Valioliigassa lupaus ei aivan pitänyt, mutta Mestarien liigan pokaali olisi kelpo korvike juuri ja juuri määräajassa.

Dortmundissa mestaruuksia voittaneella saksalaisluotsilla on menossa kehno putki, sillä hän on ollut kuudesti peräkkäin häviäjän puolella eri cupien finaaleissa. Klopp kumoaa puheet siitä, että pokaalin saaminen olisi hänelle henkilökohtaisesti pakkomielle.

–  En ajattele lainkaan niin. Jos jalkapallossa haluaa voittaa, pitää hyväksyä, että joskus tulee myös tappioita, Klopp muotoili aiemmin toukokuussa AFP:n mukaan.

Tottenham oli vielä joulukuussa melko hyvin mukana Valioliigan kärkikamppailussa, mutta putosi lopulta neljänneksi. Pochettino korosti jo tammikuussa pitkäjänteistä työtä ohi yksittäisten pokaalien.

–  En ole samaa mieltä siitä, että Tottenhamin olisi pakko voittaa jokin pokaali. Se tekee hyvää itseluottamukselle, mutta tärkeintä on rakentaa sellainen joukkue, joka on aina neljän parhaan joukossa.

Kokemus Liverpoolin valttina

Toki Lontoossakin otettaisiin Mestarien liigan pysti kernaasti vastaan. Tavoitteessa auttanee maalitykki Harry Kanen toipuminen pelikuntoon. Spursin hankala loppukausi selittyy osittain sillä, että englantilaistähti oli sivussa.

Myös Liverpool tuo Madridin Wanda Metropolitano -stadionille kaikki tähtensä, kun Roberto Firminokin on kokoonpanossa. Se voitti joukkueiden molemmat kohtaamiset Valioliigassa.

Liverpoolin suosikkiasemaa puoltaa myös kokemus isoista otteluista, hävisihän se vuosi sitten Real Madridille Mestarien liigan finaalissa. Tuolloin tähtipelaaja Mo Salah loukkaantui avausjaksolla, ja maalivahti Loris Karius epäonnistui pahoin. Tottenhamista ainoastaan puolustaja Toby Alderweireld on pelannut aiemmin urallaan Mestarien liigan loppuottelussa.

Lue myös:

    Uusimmat