Mainos

VIDEO: Seppeleenlasku Auschwitzin "kuoleman muurilla" holokaustin uhrien muistoksi

Auschwitzin keskitys- ja tuhoamisleirin vapauttamisesta tulee tänään kuluneeksi 70 vuotta. Museoidun leirin alueella Puolassa järjestetään päivän aikana useita muistotilaisuuksia.

Holokaustin uhrien muistopäivän vietto alkaa seppeleenlaskulla niin kutsutulla kuoleman muurilla. MTV Uutiset lähettää kello 10.30 alkavan tilaisuuden suorana nettisivuillaan.

Alkuperäinen muuri hajotettiin vuonna 1944, mutta on sittemmin rakennettu uudelleen osana holokaustimuseota. Muuria vasten ammuttiin tuhansia ihmisiä. Suurin osa heistä oli keskitysleiriin vangittuja puolalaisia poliittisia vankeja ja maanalaisten vastarintajärjestöjen jäseniä.

Päivän päätapahtuma järjestetään Auschwitz-Birkenaun niin kutsutulla kuoleman portilla, jonka kautta juutalaisia kuljettaneet junat ajoivat leiriin.

Myös tämä, Suomen aikaa kello 15.30 alkava tilaisuus on katsottavissa suorana MTV Uutisten nettisivuilla.

Muistojuhlaan osallistuu noin 300 Auschwitzista selvinnyttä ihmistä sekä useita valtionpäämiehiä ja muita arvovieraita.

– Tämä on viimeinen muistopäivä, johon voi osallistua suuri joukko holokaustista selviytyneitä, sanoi Auschwitz-Birkenaun museon johtaja Piotr Cywinski viitaten ihmisten korkeaan ikään.

Päätapahtumaan osallistuvat muun muassa Belgian ja Hollannin kuningasparit, Ranskan presidentti François Hollande, Saksan presidentti Joachim Gauck sekä Ukrainan presidentti Petro Poroshenko

Suomesta tilaisuuteen osallistuvat eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma ja entinen pääministeri Matti Vanhanen.

Puolaan perustettu Auschwitz-Birkenau oli suurin natsien keskitysleireistä. Yli 1,1 miljoonaa miestä, naista ja lasta sai siellä surmansa. Noin miljoona uhreista oli eri puolilta Eurooppaa tuotuja juutalaisia, mutta Auschwitzin kaasukammioihin päätyi myös romaneja, homoseksuaaleja, Jehovan todistajia ja puolalaisia.

    

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.