Live juuri nyt: Kaikkonen kertoo historiallisesta Nato-kokouksesta – pääsihteerin mukaan sodan laajenemisen uhka on vakavin sitten helmikuun

MTV Uutiset Live Logo LIVE
Seuraa tästä suoraa lähetystä puolustusministeri Kaikkosen infosta kello 20.45 alkaen.

Puolustusministeri Kaikkonen luonnehti Suomen ja Ruotsin osallistumista Naton puolustusministerien kokoukseen historialliseksi. Maat pääsevät osallistumaan lähes koko kokoukseen tarkkailijajäseninä nykyisessä laajuudessa ensimmäistä kertaa.

Kaikkosen tiedotustilaisuus Nato-kokouksesta on katsottavissa suorana lähetyksenä tänään kello 20.45 alkaen MTV Uutiset Livestä.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) antoi keskiviikkona päivällä medialle lyhyet kommentit ja kertoi toivovansa Suomen olevan jo pian Naton jäsen.

Hänellä on kahdenväliset tapaamiset muun muassa Unkarin ja Turkin kanssa. Ne ovat tällä hetkellä ainoat Nato-maat, jotka eivät ole ratifioineet Suomen jäsenyyttä.

Kaikkonen arvioi lyhyesti myös Ukrainan sotaa.

– Sota jatkuu, ja merkkejä rauhoittumisesta ei ole. Melkein voisi sanoa, että pikemmin päinvastoin.

Kaikkosen ohjelmaan kaksipäiväisessä kokouksessa kuuluvat muun muassa arktisten maiden tapaaminen, Ukrainan tukemiseen keskittyneen kontaktiryhmän eli Rammstein-ryhmän kokous sekä Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltojen kolmenvälinen kokous.

Kaikkosen on vielä keskiviikkona illalla määrä pitää medialle tiedotustilaisuus.

Stoltenberg: Vakavin tilanne sitten helmikuun

Myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg luonnehti sotatilannetta Ukrainassa keskiviikkona. Hän sanoi, että tilanne on eskalaation, eli sodan laajenemisen kannalta vakavin sitten helmikuun. Hän viittasi Venäjän ydinaseretoriikkaan sekä useisiin viime aikojen konkreettisiin tapahtumiin.

– Venäjä mobilisoi kymmeniä tuhansia uusia miehiä. He yrittävät laittomasti annektoida uutta maata Ukrainalta. Olemme nähneet iskuja Ukrainan kaupunkeja vastaan, hän sanoi.

Naton puolustusministerit kokoontuvat Brysselissä, Suomi mukana – katso Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin tiedotustilaisuus 34:49
Katso Stoltenbergin tilaisuus maanantailta tästä.

Stoltenberg toisti jo eilen sanomansa viestin siitä, että Ukrainaa täytyy tukea niin kauan kuin on tarve. Hän kertoi ykkösprioriteetin olevan toimivan ilmapuolustuksen lisääminen Ukrainalle ja kertoi toivottavansa tervetulleeksi Saksan ja Yhdysvaltojen lupaukset toimittaa ilmapuolustusjärjestelmiä Ukrainalle. Kyse on Saksan ja Yhdysvaltojen vastauksesta Venäjän viimeaikaisiin iskuihin siviilikohteisiin Ukrainassa.

Stoltenberg myös toisti Venäjän tietävän, että ydinaseita käyttämällä ei voi voittaa. Hän myös totesi, ettei Venäjän ole havaittu valmistautuvan ydinaseiden käyttämiseen, mutta tilannetta seurataan tarkasti.

Stoltenberg myös totesi, että Valko-Venäjän pitäisi lopettaa Venäjän sotaponnistusten tukeminen.

Ukrainan puolustusministeri paikalla

Paikalla keskiviikkona oli myös Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov. Hänet oli kutsuttu työillalliselle, jonka aiheena ovat Venäjän hyökkäys Ukrainaan sekä Ukrainalle toimitettava materiaaliapu.

Toisena kokouspäivänä on määrä käsitellä muun muassa Naton pelotteen ja puolustuksen vahvistamista sekä jatkaa keskustelua Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa.

Toistuvasti kokouksen alla on noussut esiin myös Nato-maiden tarve keskustella varastojensa täyttämisestä, koska maat tukevat Ukrainaa kansallisista varastoistaan.

Lue myös:

    Uusimmat