Presidentti Niinistö: Venäjän viestit Suomen ja Ruotsin mahdollisesta Nato-jäsenyydestä eivät poikkea aiemmista

Presidentti Niinistö kommentoi Nato-kokousta 5:51
Presidentti Niinistö kommentoi Nato-kokousta

Venäjän tämänpäiväiset lausunnot Suomen ja Ruotsin mahdollisesta Nato-jäsenyydestä eivät poikkea Venäjän aikaisemmista kannoista, toteaa presidentti Sauli Niinistö. Niinistö osallistui etäyhteydellä Naton hätäkokoukseen ja piti äsken tiedotustilaisuuden.

Aikaisemmin tänään uutisoitiin laajasti, että Suomen ja Ruotsin pääsyllä Naton jäseneksi olisi vakavia sotilaallisia ja poliittisia seurauksia, jotka edellyttäisivät Venäjältä vastavuoroisia toimia. Asiasta kertoi Venäjän ulkoministeriön edustaja.

Presidentti Niinistö luki lehdistötilaisuudessa, mitä Venäjä oli tarkalleen aiheesta sanonut. Niinistön mukaan venäläiset sanoivat tarkalleen, että Nato-jäsenyys aiheuttaisi sotilaallispoliittisia seurauksia, jotka puolestaan aiheuttaisivat Venäjältä vasta-askeleita.

Niinistö korosti, että erilaisia lausuntoja siteerattaessa täytyy olla erittäin tarkkana sanamuodoista.

– Jos menemme hieman taakse ajassa, mitä Putin lausui Kultarannassa muistaakseni vuonna 2015 tai 2016 suomalaistoimittajan kysyessä reaktiota, jos Suomi hakisi Natoon, niin vähän samanlaista tekstiä silloin tuli, Niinistö totesi.

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Naton huippukokouksessa nousi esiin etenkin kaksi elementtiä. 

Ensimmäisenä asiana presidentti mainitsi sen, kuinka tärkeää on pysyä tilanteessa yhtenäisenä. Toisena elementtinä Niinistö mainitsi sanktiot eli käytännössä talouden.

Presidentti kertoo, että kokouksessa vallitsi suuri yhtenäisyys tilanteesta, eikä soraääniä kuulunut.

Niinistöltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa myös, voisiko Naton turvatakuita jotenkin laajentaa koskemaan muitakin maita.

– Turvatakuut ovat Naton sisäinen järjestelmä, ja pysyvät siellä, presidentti totesi.

Nato vahvistaa puolustustaan

Venäjä on murtanut rauhan Euroopassa, kiteytti Naton pääsihteerin Jens Stoltenberg tiedotustilaisuudessa aiemin perjantai-iltana. Naton pääsihteeri kertoi puolustusliiton aktivoineen omat puolustussuunnitelmansa ja vahvistaneensa etenkin itäisten jäsenmaiden puolustusta.

Stoltenbergin mukaan ukrainalaiset puolustavat nyt vapauttaan täysin perusteettoman hyökkäyksen kohteena.

– Kuolleet, haavoittuneet ja kodeistaan pois joutuneet ihmiset ovat mielissämme, Naton pääsihteeri sanoi.

Pääsihteeri muistutti myös sodan aiheuttavan valtavasti kärsimystä ja tuhoa.

Stoltenberg vaatii Venäjää lopettamaan sotatoimet Urainassa, vetämään joukot pois ja palaamaan dialogin tielle.

– Putinin päätös hyökätä on kauhea strateginen virhe, mistä Venäjä maksaa korkean hinnan vuosien ajan.

Stoltenberg muistutti, että pakotteisiin on lähtenyt mukaan suuri joukko maita, mukaan lukien EU, USA ja useat muut valtiot.  

– Maailman tulee pitää Venäjää vastuussa toiminnastaan. Euroopan turvallisuudessa on nyt uusi normaali, jossa Venäjä käyttää voimaa saadakseen tavoitteitaan läpi.

Stoltenberg muistutti myös, että Venäjä on vaatinut aiemmin Natoa vähentämään läsnäoloaan itäisissä jäsenmaissa. Tämän vuoksi Nato aikoo päinvastoin voimistaa itäisten jäsenmaiden puolustusta.

– Me teemme, mitä liittolaisten puolustaminen vaatii. Puolustamme joka tuumaa Naton alueesta.

Jens Stoltenbergin mukaan Nato-maiden johtajat ovat sitoutuneet jatkamaan tukea Ukrainalle. Pääsihteeri kertoi, että Ukraina saisi lisää aseellista tukea esimerkiksi ilmatorjuntajärjestelmien muodossa.

Naton pääsihteerin mukaan sotilasliiton päivän kokouksessa välittyi voimakas yhteinen tahto ja päättäväisyys.

Pääsihteerin mukaan Naton joukot ovat niin maalla, merellä kuin ilmassa.

Lue myös:

    Uusimmat