Huoltovarmuuskeskus kertoi suojamaskikohusta suorassa lähetyksessä – keskusrikospoliisi aloittaa tutkinnan, selvityksessä ei löydetty todisteita sisäpiirikaupoista

Kuka tilasi ja mitä? HVK selittää tiedotustilaisuudessaan suojamaskikohun taustat 48:58
Näin HVK kommentoi suojamaskikauppoja tiedotustilaisuudessaan tiistaina.

Huoltovarmuuskeskus järjestää illalla tiedotustilaisuuden hengityssuojainsotkustaan. MTV Uutiset Live seurasi tilaisuutta suorana kello 19.30. Tilaisuuden tapahtumia päivitettiin tähän artikkeliin.

Kello 20.20: Tiedotustilaisuus on päättynyt. Voit lukea lisää asiasta uusimmista uutisistamme.

Kello 20.15: Lundström tarkensi HVK:n tehneen tutkintapyynnön poliisille Sarmasteen yrityksestä koskien petosepäilyä. 

Kello 20.10: Känkäsen mukaan tulevat suojaimet on tilattu suomalaisilta toimittajilta, mutta ne valmistetaan Kiinassa. Aiemmin tilaisuudessa hän totesi tänään Suomeen saapuneen tavaratoimituksen olevan "sitä, mitä tilattiin". 

Kello 20.03: Keskusrikospoliisi aloittaa HVK:n hengityssuojakaupoista esiselvityksen. Selvityksen keskiössä on HVK:n ja tavarantoimittajien tekemien sopimusten sisältö ja se, vastaako toimitus sopimusten sisältöä. 

Kello 20.00: Lundströmin mukaan selvityksessä ei löytynyt todisteita siitä, että Sarmasteella tai Jylhällä olisi sisäpiirin yhteyksiä Huoltovarmuuskeskukseen. 

Kello 19.57: Median edustajat esittävät kysymyksiään. Lundströmilta kysyttiin, miksi Sarmaste ja Jylhä valikoituivat tavarantoimittajiksi. Lundströmin mukaan he olivat mukana alkuvaiheessa, jolloin tarjoajia ei ollut useita. Lundströmin mukaan valinta oli epäonnekkaiden asioiden tulos, joka olisi voitu välttää tarkastamalla taustat.

Kello 19:55: HVK:n väliaikainen toimitusjohtaja Känkänen: HVK:lla ei ole ollut tarvittavia resursseja, jotta se olisi selviytynyt sille annetuista erikoistehtävistä. Hankintaorganisaatiota on kuitenkin nyt vahvistettu.

Kello 19:45: Huoltovarmuuskeskuksen hallituksen puheenjohtaja Lundström: Yhtiön johto ei ole noudattanut hankintalakia ja poikennut ohjeistuksista toistuvasti ja merkittävästi.

Kello 19.39: Työ- ja elinkeinoministeriön Gustafsson: Suojainkaupat voidaan pääosin purkaa, poislukien viime viikolla saapuneet suojaimet, jotka ovat jo menneet sosiaali- ja terveydenhuollon käyttöön.

Kello 19.38: Työ- ja elinkeinoministeriö haluaa lisäselvityksiä liittyen kahteen kauppaan, mutta muuten HVK:n selvityksiin ollaan tyytyväisiä.

Julkisuudessa olleissa kahdessa kaupassa oli useita puutteita. Esimerkiksi tavarantoimittajien luotettavuutta ja tuotteiden sertifikaatteja varmistettiin puutteellisesti.

Kello 19.35: Työ- ja elinkeinoministeriölle toimitetussa selvityksessä ilmennyt huolimattomuutta ja laiminlyöntejä HVK:lta tarvikkeiden hankintaprosesseissa.

Taustalla epäonnistunut tarviketoimitus

Työ- ja elinkeinoministeriö on saanut tänään ulkopuolisen selvityksen siitä, miten Huoltovarmuuskeskus (HVK) päätyi tilaamaan epäkelpoja kasvomaskeja yrittäjiltä, joiden kanssa sen ei olisi pitänyt tehdä kauppoja. 

Sekoilun vuoksi HVK:n johtaja Tomi Lounema erosi jo aiemmin menetettyään pääministeri Sanna Marinin (sd.) luottamuksen. Lisäksi eilen HVK:n hallitus kertoi vapauttaneensa työvelvoitteesta kaksi johtoryhmän jäsentä kasvomaskikauppojen selvittelyn ajaksi.

HVK:n hallitus päätti työvelvoitteesta vapauttamisesta viikonlopun aikana järjestetyssä kokouksessa. Hyllytetyt jäsenet ovat Asko Harjula ja Jyrki Hako

la. Heistä Hakola oli allekirjoittanut sopimuksen, jolla HVK oli tilannut sairaalakäyttöön sopimattomia kasvomaskeja pikavippiyhtiöitä pyörittäneeltä, ulosottovelkaiselta yrittäjältä Onni Sarmasteelta.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) kommentoi viime viikolla, että jo siihen mennessä saatujen selvitysten perusteella tapahtuneet virheet olisi pitänyt pystyä välttämään kohtuullisin vaatimuksin.

HVK tilasi Kiinasta suojavarusteita myös kauneusalan yrittäjä Tiina Jylhältä, jolla on talousrikoshistoriaa. Tilaus on jumissa, koska virolainen pankki jäädytti HVK:n Jylhälle lähettämät rahat. Jylhää edustavan juristi Kari Uotin mukaan sopimus on silti yhä voimassa.

Haatainen on nimennyt Janne Känkäsen työ- ja elinkeinoministeriöstä HVK:n väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi siihen asti, kunnes valtioneuvosto nimeää uuden toimitusjohtajan.

Suojamaskikauppojen epäselvyydet paljasti Suomen Kuvalehti viime keskiviikkona, minkä jälkeen niitä on puitu julkisuudessa laajasti.

Lue myös: 

Juttuun on käytetty myös STT:n uutismateriaalia.

Lue myös:

    Uusimmat