Mainos

Turun joukkopuukotuksen tutkintaselostus julki: Suosituksina uusi vaaratiedostusjärjestelmä sekä turvapaikkapäätösten nopeuttaminen

Turun joukkopuukotuksen tutkintaryhmä luovutti tänään tutkintaselostuksensa oikeusministeri Antti Häkkäselle (kok.).

Valtioneuvosto asetti viime lokakussa riippumattoman tutkintaryhmän selvittämään elokuussa sattunutta puukotusta.

Tutkintaselostus sisältää selostuksen tapahtumien kulusta ja siihen johtaneista tekijöistä sekä turvallisuussuosituksia viranomaisille.

Turun puukkoiskua selvittäneen tutkintaryhmän mukaan radikalisoitumista ehkäisevä työ on Suomessa aliresursoitua ja hajanaisesti järjestettyä.

Ryhmä suosittaa muun muassa turvapaikkapäätösten nopeampaa käsittelyä ja neuvontapalvelun perustamista. 

Ryhmän mukaan turvapaikkapäätösten ja niistä hallinta-oikeuksiin tehtyjen valitusten keskimääräisen käsittelyajan pitäisi lyhentyä merkittävästi nykyisestä 1,5 vuodesta. Käsittelyä pitäisi kiirehtiä, jos hakijan katsotaan olevan turvallisuusuhka.

Lisäksi ryhmä muun muassa suosittelee uudenlaisen vaaratiedotusjärjestelmän käyttöönottoa, jolla ihmisiä voitaisiin varoittaa kännykkään lähetettävällä viestillä.

Katso alta, miten tilaisuus eteni.

12.35 Tilaisuus päättyi.

12.34 Häkkänen ei ota kantaa, onko teko luokiteltavaksi terroristiseksi teoksi. Tutkintaryhmän Valonen ei pidä asiaa tutkinnan kannalta tärkeänä asiana, mutta hänen mukaansa ryhmä oli sitä mieltä, että kyseessä oli terrori-isku.

12.33 Valosen mukaan poliisi ei voinut lain mukaan luovuttaa tietoja psykososiaalisen työn ammattilaisille.

12.32 Häkkänen ei ota kantaa, mistä suositusten konkreettisiin ehdotuksiin löytyy rahaa, mutta hänen mukaansa suosituksiin suhtaudutaan vakavasti.

12.30 Kai Valosen mukaan Turun joukkopuukotuksen kaltaista iskua ei voida kokonaan estää, mutta suosituksilla vastaavia voidaan jossain määrin ennaltaehkäistä.

12.29 media saa esittää kysymyksiä tutkintaryhmän johtajalle Kai Valoselle ja ministeri Antti Häkkäselle.

12.28 Häkkäsen mukaan seuraavaksi analysoidaan raportti ja suosituksiin tartutaan asianmukaisella vakavuudella.

12.25 Seuraavan puheenvuoron pitää oikeusministeri Antti Häkkänen, joka puheenvuoronsa aluksi kiittää tutkintaryhmää. Erityisesti hän kiittää siitä, että ryhmä selvitti myös muiden ulkomaiden toimintatapoja.

12.25 Viimeisenä suosituksena Valonen mainitsee, että psykososiaalista hoiytoa tarvitsevien tulisi saada nopeammin apua.

12.24 Ryhmän mukaan valtiohallinnon tiedonkulkua tulee kehittää hyödyntämällä valtiohallinnon tilannekeskusta.

12.20 Ihmisten varoittamiseen suositetaan uudenlaista kanavaa, jolla voitaisiin varoittaa ihmisiä kännykkään lähetettävällä viestillä.

12.18 Moniviranomaistilanteen johtamistapaa suositetaan yhdenmukaistettavaksi sekä poliisiorganisaatioiden väkivaltarikostutkimuksen tiedonvaihtoa paremmaksi.

12.14 Tutkintaryhmä suosittaa turvapaikanhakijoille ja heidän läheisilleen perustettavan neuvontapuhelimen perustamista sekä eri tukijärjestöjen rahoituksen parantamista sekä toiminnan laajentamista valtakunnalliseksi.

12.13 Ensimmäiset suositukset koskevat hakemusten käsittelyn nopeuttamista sekä henkilöllisyyden ja iän selvittämisen parantamista.

12.10 Tutkintaryhmä on antanut yhdeksän suositusta loppuselvityksessä.

12.04 Tutkintaryhmä on haastatellut tai tavannut selvityksen tiimoilta lähes 100 ihmistä. Tutkintaselostus pitää sisällään 90 sivua.

12.02 Tilaisuus alkaa. Ensimmäisen puheenvuoron pitää tutkintaryhmän johtaja Kai Valonen, joka esittelee reilun puolen vuoden tutkintatyön.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.