Mainos

Listerioositapausten määrä ihmetyttää - lähdettä selvitetään yhä

Suomessa todettiin vuonna 2010 kaikkiaan 71 listeriabakteerin aiheuttamaa vakavaa sairastumista, kun aiempina vuosina tapauksia on ilmoitettu noin 20-50 vuodessa. Joka neljäs sairastuneista kuoli. Puolet sairastuneista oli yli 70-vuotiaita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne kertoo, että sairaustapausten syytä selvitetään yhä.

– Vuoden 2010 sairastumisten taustalta on löytynyt tietty listeriatyyppi. Sama bakteerityyppi löytyi myös elintarvikepuolelta. Etenkin kalatuotteista löytyi tätä tiettyä listeriatyyppiä enemmän, joten siinä voi olla yhteys 70 sairastuneen ja ruoan välillä. Tätä selvitetään yhä, hän kertoo.

THL:n seurannassa listeriatapausten määrää tutkitaan jatkuvasti. Viime vuonna listerioosiin sairastui 44 ihmistä.

– 44 tapaustakin on aika paljon. Tosin viime vuonna vain yksi henkilö oli sairastunut samaan listeriatyyppiin kuin valtaosa vuonna 2010. Piikki voi uusitua silti, koska lähdettä ei tarkkaan tiedetä, Rimhanen-Finne pohtii.

Listerioosia pidetään vakavana tautina etenkin riskiryhmille. Riskiryhmään kuuluvat raskaana olevat naiset, iäkkäät ja henkilöt, joilla on heikentynyt immuniteetti.

– Riskiryhmien kohdalla tauti on vakava. puhutaan jopa kymmenien prosenttien kuolleisuudesta. Ongelmana on se että täytyy herätä epäily et listeria voisi olla taustalla sillä tavallisimmin meillä vaikeissa yleisinfektioissa käytetyt antibiootit eivät siihen tehoa. Eli lääkärin täytyy osata epäillä ja silloin tarvitaan usein vinkkiä potilaalta tai lähiympäristöstä, toteaa HYKS:in Infektiosairauksien klinikan osaston ylilääkäri Asko Järvinen.

Toissa vuoden listerioositasot eivät tavallisessa sairaala-arjessa näkyneet, arvioi Järvinen.

– Ne tapausmäärät hajoavat ympärimaata. Ei ne yksittäistapaukset sairaaloissa muuten näy kuin sitten siinä, että listeriaa ajatellaan enemmän ja hoitoja aloitetaan potilaille, joilla listerioosia ei ehkä olisikaan.

Katso Johanna Laineen juttu (Seitsemän uutiset 16.3.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.