Mainos

Listeriabakteeri on jatkuvasti tutkinnan alla

Listeriabakteeri aiheuttaa tartuntataudin, joka voi olla vakava riskiryhmille, kuten raskaana oleville naisille ja erityisesti iäkkäille. Esimerkiksi vuonna 2010 sairastuneista puolet oli yli 70-vuotiaita. Kokonaisuudessaan 71 ihmistä sairastui ja heistä neljä kuoli. Suurin osa kuului tartunnalle altistavaan riskiryhmään, kuten henkilöihin, joilla on heikentynyt immuniteetti.

EU:n tasolla listerioositapaukset vähenivät kuitenkin toissa vuonna hieman. Sairastuneiden määrä oli noin 1600 ja kuolleisuus 17 prosenttia. Sitä aikaisemmin, vuonna 2006, arvioitiin esimerkiksi joka kuudennnen kuolevan EU:n alueella listerioosiin.

– Listeriabakteerin aiheuttama piikki on vuonna 2010 ollut täällä Suomessa. Meillä on tosin myös tarkka seuranta. Heti vuoden 2010 alussa, kun huomasimme tapausten lisääntymisen aloitimme tehostetun seurannan, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne

Kala voi olla myös syytön

Myös Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa valpastuttiin listeriabakteerista vuoden 2010 aikana. Esimerkiksi loppuvuoden aikana Evira lähetti useita tiedotteita eri tahoille listerian riskeistä ja välttämisestä. Muutenkin listeriabakteerin esiintymistä seurataan jatkuvasti paikallislaboratorioiden kautta.

– Kun tuotteista löytyy listeriaa, niin paikallislaboratoriot lähettävät näytteet Eviraan ja Evira vertaa THL:n ihmisistä saatujen kantojen samankaltaisuutta elintarvikkeista saatuihin näytteisiin. Ainakin näyttäisi siltä, että tietyissä kalatuotteissa on ilmennyt samaa kantaa, mitä ihmisissä, Eviran ylitarkastaja Annika Pihlajasaari kertoo.

Laitokset, joista löytyi listeriaa, joutuivat puhdistamaan tilojaan Eviran ohjeiden mukaan. Nyt Evira ei ole listeriaa enää löytänyt. Pihlajasaari muistuttaa, että listeriaa ilmeentyy luonnossa ihan luonnollisesti. Elintarvikkeiden oikea säilytys on tärkeää.

– Ollaan nyt aloitettu projekti, missä tutkitaan leivänpäällissiivujen, eli leikkeleiden, listeriaa. Ei syytetä pelkästään kalaa, että esimerkiksi Amerikoissa oli juuri iso meloneista levinnyt listeriaepidemia. Luonnossa on listeriaa ja se voi tulla mihin elintarvikkeeseen vaan, varsinkin jos ei ole kuumennettu elintarvike, Pihlajasaari kertoo.

THL:n seurantaan tulevat listeriabakteerin aiheuttamat vakavat tartunnat. Esimerkiksi listerioosi voi ilmentyä myös ripulitautina, jolloin tautia ei merkitä THL:n rekisteriin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.