Lisäätkö autoosi itse öljyä? Älä tee tätä helppoa, mutta kallista virhettä – "kuin salaatinkastiketta"

6:06

Liian suuri määrä öljyä moottorissa voi olla aivan yhtä haitallista kuin liian vähäinenkin.

Pääkuvan video

Jaakko myy kamalassa kunnossa olevaa Carinaansa 51 eurolla

Moni autoilija lisää autonsa moottoriin öljyä itse, eikä se ole lainkaan pahitteeksi, sillä liian pieni öljymäärä rasittaa moottoria jopa niin pahasti, että se voi leikata kiinni. Kone ainakin kuluu silloin tavallista nopeammin.

Öljyn lisäämisessä pitää kuitenkin olla tarkkana, ettei voiteluainetta tule lorauttaneeksi liikaa, varoittaa CNet. Liika öljy voi olla yhtä vaarallista kuin öljyn puute.

Jos moottorissa on liian paljon öljyä, jotkut moottorin osat suorastaan uivat siinä, eikä se tee koko koneelle hyvää. Ongelma koskee ennen kaikkea kampiakselia.

Jos kampiakseli pääsee vatkaamaan öljyä, se voi vaahtoutua ”kuin hyvin emulgoitunut salaatinkastike”.

Silloin öljy ei enää virtaa kunnolla moottorissa ja voitele sen liikkuvia osia. Tuloksena on öljyn puute ja moottorin voimakas kuluminen.

Ainakin vanhemmissa automalleissa on yhä öljytikku, josta voiteluaineen määrän voi tarkistaa. Öljyä ei kannata kaataa summamutikassa, vaan sen määrä pitää tarkastaa ohjekirjasta.

Jos on varma, että koneeseen lurahti liikaa öljyä, sitä voi valuttaa varovasti pois pohjapropun kautta. Kannattaa kuitenkin olla varma, ettei koko kone tyhjene.

Kun liika öljy on valunut pois, moottoria kannattaa käyttää vähän aikaa. Öljytikullisissa autoissa pitää sen jälkeen pyyhkiä tikku ja työntää se uudelleen paikalleen. Kun tikun vetää taas ulos, näkee, asettuuko öljymäärä tikun merkkiviivojen väliin.

Kaikilla autoilijoilla ei ole mahdollisuutta ajaa ajoneuvoaan rasvamontulle tai pukille, jossa öljypohjassa olevan propun saa auki. Liian öljyn saa pois myös halvalla pumpulla, jonka letku työnnetään moottorin öljyntäyttöaukkoon. Menetelmänä se on myös siistimpi kuin auton alla koluaminen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja