Mainos

Lisää amerikkalaisia Persianlahdelle

Yhdysvallat on ilmoittanut lähettävänsä lisää joukkoja Persianlahdelle. Presidentti Bill Clinton pitää tänään kello 19 Suomen aikaa tv-puheen, jossa hän kertoo amerikkalaisille Irakia vastaan kaavaillun sotilaallisen iskun valmisteluista.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan kertoi eilen, että hän suunnittelee diplomaattista välitysmatkaa Irakiin. Pääsihteeri sanoi kuitenkin odottavansa, kunnes turvallisuusneuvoston viisi pysyvää jäsenmaata sopivat yhteisestä ehdotuspaketista Irakille tapaamisessaan tiistaina. Yhdysvaltojen puolustusministeri William Cohen kertoi eilen illalla, että Kuwaitiin lähetetään 5000-6000 uutta amerikkalaissotilasta. Amerikkalaisjoukkojen vahvuus Persianlahden alueella nousee näin 10 000 sotilaaseen.

Presidentti Clinton keskusteli eilen Irakin kriisistä tärkeimpien neuvonantajiensa kanssa Valkoisessa talossa. Tänään Clinton tapaa Pentagonissa sotilasjohtajia. Puolelta päivin paikallista aikaa Clinton pitää tv-puheen, jossa hän Valkoisen talon antamien tietojen mukaan kertoo Yhdysvaltain suunnitelmista Persianlahden alueella. Clinton aikoo tiettävästi sanoa pitävänsä edelleen diplomaattista ratkaisua parhaana asetarkastuskiistassa Irakin kanssa. Samalla presidentti tähdentää, että Irakin presidentin Saddam Husseinin ei pidä antaa rikkoa YK:n kanssa solmittuja sopimuksia.

Hamas uhkaa iskeä Israeliin, jos Irakiin kajotaan

Palestiinalaisen ääriliikkeen Hamasin sotilaallinen siipi uhkasi tänään iskeä israelilaiskohteisiin, jos Yhdysvallat hyökkää Irakiin.
-Me ilmoitamme selkeästi koko maailmalle, ettei Ezzedin Al Qassam aio pysyä toimettomana, jos Irakin kansaa ja sen lapsia tai mitä tahansa muuta muslimi- ja arabikansaa vastaan hyökätään sotilaallisesti, järjestö sanoi.
-Me vastaamme siihen omalla tavallamme iskemällä sionisteihin, uutistoimisto AFP:n saamassa Hamasin sotilaallisen siiven lausunnossa.

Islamilainen vastarintaliike (Hamas) tuomitsee palestiinalaisten johdon itsehallintosopimukset Israelin kanssa, ja sen sotilaallinen siipi on suunnannut Israeliin väkivaltakampanjan, joka on vaatinut kymmeniä ihmishenkiä vuoden 1993 jälkeen. Hamasin hengellinen johtaja sheikki Ahmed Yassin pitää hyvinkin mahdollisena, että hyökkäys Irakia vastaan kostetaan Yhdysvalloille kaikissa arabi- ja muslimimaissa.

Venäjä ja Kiina vastustavat hyökkäystä

Venäjä ja Kiina ilmoittivat tänään, että ne vastustavat kaikkea voimankäyttöä Irakia vastaan, uutistoimisto Interfax kertoi. Venäjän ja Kiinan yhteisen lausunnon meneillään olevasta Irakin kriisistä olivat allekirjoittaneet Venäjän presidentti Boris Jeltsin ja Kiinan pääministeri Li Peng.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.