Mainos

Lipponen uskoo metsäsektorin kasvuun

Pääministeri Paavo Lipponen uskoo metsäsektorin työllisyyden voivan kasvaa 65 000 henkilöllä. Tämä voisi tapahtua jalostusastetta kohottamalla, mutta hakkuita lisäämättä, Lipponen sanoi Skellefteåssa Ruotsissa tänään järjestetyssä seminaarissa.

Lipponen piti valitettavana sitä, että aiemmin hyvin myönteinen kansainvälinen suhtautuminen pohjoismaiseen metsäteollisuuteen on nyttemmin muuttunut epäilevämmäksi. Skellefteån seminaariin osallistui myös Ruotsin pääministeri Göran Persson, ja pääministerien ohjelmassa oli vielä illalla tapaaminen Tukholmassa.

Lipponen kertoi myös Suomen hallituksen valmistelleen ohjelman vanhojen metsien suojelusta ja luonnonsuojelualueiden rahoituksesta. Suomessa käytetään kolme miljardia markkaa maan lunastamiseen luonnonsuojelutarkoituksiin vuoteen 2004 mennessä, pääministeri mainitsi. Kun kaikki päätökset on toteutettu, käsittävät lakisääteiset luonnonsuojelualueet noin 3,5 miljoonaa hehtaaria kaikenlaisia metsiä, noin 10 prosenttia Suomen koko pinta-alasta, Lipponen sanoi.

Hakkuut Venäjällä

Erityistä arvostelua on Lipposen mukaan ulkomailla kohdistettu suomalaishakkuihin lähialueillamme Venäjällä. Pääministeri muistutti seminaarissa, että Suomen valtio ja metsäteollisuus ovat yhdessä Maailman Luonnon Säätiön WWF:n ja Suomen Luonnonsuojeluliiton kanssa osallistuneet aktiivisesti näiden alueiden luonnonsuojeluhankkeisiin. Lipposen mukaan suomalaiset ovat yhteistyössä venäläisten viranomaisten kanssa turvatakseen kestävän metsänhoidon kahden miljoonan hehtaarin suuruisella alueella.

Euroopan unioni tarvitsee pääministerin mukaan yleisen metsästrategian. Sen sijaan ei ole tarvetta sellaiseen yhteiseen metsäpolitiikkaan, jolla olisi samanlaisia piirteitä kuin yhteisellä maatalouspolitiikalla. Myytiksi pääministeri luonnehti sitä käsitystä, että Suomen ja Ruotsin taloudet olisivat kokonaisuudessaan alttiimpia dollarin arvon vaihteluille kuin muut EU-maat.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.