Mainos

Lipponen toivoo tupoa tämän vuoden puolella

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) toivoo, että uudesta tuloratkaisusta sovittaisiin vielä tämän vuoden puolella. Lipponen tapasi tänään aamupäivällä työmarkkinoiden keskusjärjestöjen edustajia.

Lipponen perusteli neuvottelujen kiirehtimistä budjettikäsittelyn aikataululla. Tuloratkaisuun liittyvien ensi vuoden verojen pitäisi olla tiedossa hyvissä ajoin ennen vuoden loppua. Pääministeri kutsui keskusjärjestöjen edustajat seuraavaan tapaamiseen 29. syyskuuta. Silloin on tarkoitus muun muassa arvioida tarkemmin neuvottelujen aikataulua.

Lipponen sanoi tämänpäiväisen tapaamisen jälkeen, että kaikki keskusjärjestöt ovat valmiit jatkamaan nykyisenkaltaista alhaiseen inflaatioon tähtäävää, työllisyyttä tukevaa ja kattavaa tulopolitiikkaa. Voimassa oleva runsaan kahden vuoden mittainen sopimuskausi päättyy ensi tammikuun lopussa.

Keskusteluissa ei tarkasteltu yksityiskohtaisesti palkkoja tai veroja. Lipponen toivoo, että tulosopimukseen liittyvistä veroratkaisuista voitaisiin sopia tämän vuoden puolella. Hänen mukaansa tapaaminen järjestettiin nyt, koska "aikaa ei ole liikaa".
-Hallituksella on oma huolensa siitä, että budjetti saadaan valmiiksi eduskunnassa aikataulussa, Lipponen totesi.

Keskusteluissa käsiteltiin myös aikataulua määrittävää ansiokehitystarkastelua, joka on sovittu tehtäväksi marraskuussa kun tilastot eri alojen palkkakehityksestä ovat käytettävissä. Lipponen uskoo kuitenkin, että mahdollisuuksia ratkaisuun tämän vuoden puolella on olemassa.
-Pallo on nyt työmarkkinajärjestöillä. Toivon, että liittotasolle aloitetuissa tunnusteluissa edistyttäisiin, Lipponen huomautti.

Lipposen mukaan SAK:lainen Paperiliitto on joutunut liian suuren huomion kohteeksi.
-On tullut sellainen käsitys, että Paperiliitolla ei olisi oikeutta saada omia asioitaan selvitetyksi. Kaikilla liitoilla on tähän oikeus kuten myös työnantajapuolella, Lipponen sanoi.

Ihalainen toivoo tupo-neuvottelujen vauhdittuvan

Suurimman palkansaajan järjestön SAK:n johtaja Lauri Ihalainen (sd) uskoo, että tupo-neuvottelujen aikataulua on mahdollista nopeuttaa. Ihalainen toivoo, että mahdollinen kokonaisratkaisu toisi palkankorotukset voimaan jo vuodenvaihteessa.

-Hallitusta kiinnostaa nyt ennen muuta se, että neuvottelut ylipäätän alkavat, Ihalainen sanoi aamulla ennen pääministerin ja työmarkkinajohtajien tapaamista.

Ihalainen ei pitänyt Lipposen kutsua yllätyksenä. Hän arvioi, että keskusteluissa käsitellään muun muassa tupo-neuvottelujen aikataulua ja millä edellytyksillä neuvottelut voidaan ylipäätään aloittaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.