Mainos

Lipponen: Suomi vaatii ratkaisua EU-elintarvikevirastosta

"Katsomme, että EU on meille velkaa elintarvikeviraston. Emme tule perääntymään", eduskunnan puhemies Paavo Lipponen vakuuttaa.

Eduskunnan puhemiehen Paavo Lipposen mukaan Suomi vaatii elintarvikeviraston sijainnista päätöstä EU:n huippukokouksessa.

Lipposen mukaan Suomi pitää kiinni siitä, että virasto tulee Helsinkiin, eikä sitä jaeta Italian kanssa.

-Suomi tulee viemään tämän sellaiseen ratkaisuun, että Eurooppa-neuvosto joutuu päättämään asiasta, Lipponen sanoi Strasbourgissa Euroopan parlamentin istunnon yhteydessä. Hän ei täsmentänyt, miten Suomi ottaisi asian esille valtionpäämiesten kesken.

Seuraava EU:n huippukokous pidetään juhannuksena Thessalonikissa Kreikassa.

- Italialaisetkin tietävät, että jos asiasta ei sovita, niin virasto jää Brysseliin, Lipponen huomautti.

Pääministerien tasolla virastosta keskusteltiin Suomen ja puheenjohtajamaa Kreikan kesken, kun Anneli Jäätteenmäki ja Kostas Simitis tapasivat pääsiäisen jälkeen. Simitis lupasi harkita asian ottamista esille Thessalonikissa, jos edellytys sopuun on olemassa.

"Unioni on meille velkaa"

- Katsomme, että unioni on meille velkaa viraston. Emme tule perääntymään, Lipponen vakuutti.

Juuri ennen eduskuntavaaleja Lipponen ilmoitti, että virastojupakka olisi sovittu Italian pääministerin Silvio Berlusconin kanssa. Italian Parma olisi kompromissin mukaan saanut EU:n komission ruokakulttuuria ja alkuperämerkintöjä koskevat toiminnot.

EU-lähteistä kuitenkin kerrotaan, että Italia tavoittelee sittenkin viraston jakamista. Italia on laskenut, että Parmaan tulisi vain joitakin kymmeniä komission EU-virkamiehiä, mutta Helsinki saisi satojen työntekijöiden erillisviraston.

Entisen pääministerin Lipposen mielestä viraston sijoittaminen kahteen eri maahan ei ole järkevää.

- Selvitykset ovat osoittaneet useaan kertaan, että jakaminen ei ole mielekästä, Lipponen sanoi.

Elintarvikeviraston isäntäkaupungista on kiistelty jo vuosia. Tilanne meni takalukkoon Laekenin huippukokouksessa vuonna 2001, kun Berlusconi esti ratkaisun. Muut jäsenmaat tukivat tuolloin Helsinkiä.

Lipponen rusikoi Ahon EU-analyysin

Esko Ahon syytökset Suomen EU-poliitikasta Lipponen torjuu täysin. Ahon mukaan Suomen EU-politiikka ja erityisesti pohjoinen ulottuvuus ovat tuuliajolla.

Lipponen sanoi Yleisradiolle, että Aho ei tiedä mistä puhuu.

- Hän ei yksinkertaisesti ole ollenkaan selvillä, missä mennään. Voi kysyä, onko oppineen aika mennyt hukkaan, sanoi Lipponen.

Lipposen mielestä asia on juuri päinvastoin kuin Aho väitti. Pohjoinen ulottuvuus on juuri päässyt kunnolla käyntiin, ympäristö- ja sosiaalialan yhteistyötä kehitetään, ja muun muassa Pietarin vedenpuhdistamoon on tehty suuria investointeja.

-Missä Esko Aho on ollut kaikki nämä vuodet, ihmetteli Lipponen.

Lipponen sanoi, että hän olisi toivonut Aholta jotakin panosta pohjoiseen ulottuvuuteen menneinä vuosina.

- Nyt hän tulee huitaisemaan, eikä tiedä yhtään mitään, mitä todella tapahtuu.

Aho esitti mielipiteensä Suomen EU-politiikan ja pohjoisen ulottuvuuden tilanteesta eilen Ulkopolitiikka-lehden 40-vuotisjuhlissa. Lipposen mielestä Ahon suoritus oli onneton.

- Siitä puuttuu kaikki analyysi - siinä ei ole mitään intellektuaalista panostusta. Siinä vanha "Siperia opettaa" -sormi heristää. Se ei ollut edes mielenkiintoinen, Lipponen luonnehti Ahon esitystä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.