Lintujen ystävät huolestuivat Oodiin "jumittuneesta" varpusesta – näin keskustakirjasto toimii siivekkäiden vierailijoiden kanssa

Facebookin Eläinten pelastusrinki -ryhmässä oltiin huolissaan keskustakirjasto Oodissa lennelleestä varpusesta, jonka uskottiin olleen rakennuksessa jumissa jo kaksi kuukautta.

– Annoimme sille vettä ja leivänmuruja, joita se tuli heti syömään. Lenteli ja hyppi ikkunoiden vieressä yrittäen päästä ulos, Facebook-kirjoituksessa kerrotaan.

Oodista kerrotaan, että kyseessä kuitenkaan tuskin on yksi ja sama varpunen, sillä lintuja tulee kirjaston ovista sisään tämän tästä. 

– Meillä käyvät säännöllisesti lintujen pyydystykseen erikoistuneet ammattilaiset ajamassa lintuja tiloista sulkemisajan jälkeen, kertoo erikoiskirjastovirkailija Anni Jokinen.

Ilmojen viiletessä lintuja tulee kuitenkin terassin ovista sisään. Varpuset eivät Jokisen mukaan juurikaan yritä itse pois tiloista. 

– Valitettavasti eivät – monesti vaikka linnut istuisivat oven vieressä, ne eivät tahdo lähteä ulos, hän kertoo. 

Varpuset viihtyvät Oodin kolmannessa kerroksessa, jossa on myös eläviä puita. 

– Niistä on kiva lennellä puusta puuhun. Toki varmaan myös kahvilatilat houkuttelevat, ja se tietysti on ongelmallista, jos tulee jätöksiä ja muuta. Senkin takia yritämme aina saada ne mahdollisimman pian pois.

Jokinen ei ole kuitenkaan kuullut, että linnut olisivat ulosteellaan sotkeneet tiloja. 

Linnut herättävät huolta kävijöissä

Oodista kerrotaan, että monet kävijät ovat huomanneet varpusten läsnäolon. Jokisen mukaan ne eivät ole tuntuneet ketään erityisemmin häiritsevän. 

– Eläinten ystävät tulevat niistä sanomaan ja ovat huolissaan, ja tietenkin me henkilökunnassakin olemme huolissamme, ja yritämme saada niitä ulos.  

Henkilökunta yrittää toisinaan itsekin napata varpusia haavilla, mutta Oodin huonekorkeudesta johtuen tämä ei ole helppoa. 

"Oodin tunnuslintu"

Lintuasiantuntija Petteri Lehikoinen kertoo, että lintuja houkuttavat sisätiloihin ravinto sekä lämpö.

– Varpunen ja talitiainen ovat yleisimpiä sisään pyrkiviä lajeja. Varpuset etenkin ovat tottuneet olemaan ihmisten kanssa samoissa tiloissa.

Lehikoisen mukaan kauppoihin ja julkisiin tiloihin linnut pääsevät yleensä avointen ovien ja lastauslaitureiden kautta. Ovista sisään kulkevat ihmiset saattavat pelottaa lintuja, mutta ei varpusia. 

– Tiaiset ja muut monesti poistuvat, jos vain löytävät tien ulos, mutta varpuset ovat niin sanotusti kuin kotonaan, jos vain löytävät vettä ja ruokaa. Varpunen taitaa olla semmoinen Oodin tunnuslintu, Lehikoinen naurahtaa. 

Ammattilaiset poistavat linnut niiden rengastukseen tarkoitetuilla välineillä, jotka eivät vahingoita lintuja. Usein linnut rengastetaan vapautuksen yhteydessä, ja tämän avulla on havaittu, että sisään tulevat linnut ovat harvoin samoja.

"Tiaiset kokeilevat kaikkea"

Lehikoisen mukaan sisätiloihin jumiin jääminen on linnuille stressaavaa, ja ikkunaan törmäämisen riski on suuri. Ihmisille puolestaan hygieniariskit ovat mahdollisia, etenkin jos tilassa on elintarvikkeita. 

Kauppojen tapauksessa linnut voivat myös aiheuttaa hävikkiä. 

– Etenkin tiaiset kokeilevat kaikkea. Muistan tapauksia, joissa tiaisia on erikoistunut mehutetrojen alumiinisiin pillireikiin, jonka ne hakkaavat rikki ja juovat sen mitä nokallaan yltävät. Siinä voi mennä koko erä pillimehuja pilalle.

Lehikoinen kertoo myös tiaisesta, joka oli oppinut nokkimaan vastaavia pyöreitä kohtia paketeissa, ja oli tehnyt reiän voipakettien voi-sanan o-kirjaimen kohdalle. 

Lintuasiantuntijan mukaan lintujen pääsyä sisätiloihin voi estää parhaiten mekaanisilla esteillä. Lehikoinen mainitsee ovien pitämisen kiinni sekä etenkin lastauslaitureilla liuskaverhot, joista ihminen pääsee läpi mutta lintu ei. 

Pelotteetkin voivat toimia, mutta Lehikoinen sanoo hyödyn olevan rajallista. Esimerkiksi ääneen perustuvat pelotteet lähinnä haittaavat ihmisiä. 

– Oodissa ihmiset menevät sisään ja ulos, ja koska varpuset eivät pelkää, ne voivat oppia kulkemaan samoista ovista. Pelotteilla voi olla lyhytaikainen vaikutus, mutta linnut kyllä tottuvat niihin, hän toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat