Leena kuvasi pihallaan Kuttasessa harvinaisen, näyttävän vierailijan

Leena kuvasi pihallaan Kuttasessa harvinaisen, näyttävän vierailijan 0:54
Katso videolta, miltä Raitasen pihalle ilmestynyt vierailija näytti.

Yleensä lämpimämmässä ilmastossa viihtyvä harjalintu havaittiin viikonloppuna Enontekiön Kuttasessa.

Kun Kuttasessa asuvan Leena Raitasen pihalle lennähti lauantaina vierailija, hän luuli närhen pistäytyneen hänen pihalleen.

– Sitten katsoimme, että tuo ei kyllä ole mikään närhi, Raitanen kertoo.

Nopean internethaun jälkeen vieras paljastui harjalinnuksi. Näyttävän näköinen harjalintu (Upupa epops) on yleinen osassa Eurooppaa, Afrikkaa ja Aasiaa, mutta Pohjoismaissa se harvoin pesii.

Viime vuonna harjalintujen raportoitiin pesineen onnistuneesti Pyhärannassa, Varsinais-Suomessa, ensi kertaa sitten vuoden 1940.

Kiire etelään ennen ensilunta

Raitasen mukaan he eivät miehensä kanssa ole nähneet merkkejä siitä, että harjalintu olisi pesinyt lähistöllä. Vierailija ilmestyi ensimmäistä kertaa lauantaina ja teki paluun pihamaalle sunnuntaina.

Mutta näköhavaintokaan harjalinnusta näin pohjoisessa ei ole ihan jokapäiväinen.

– Tänä vuonna Lapista on vain yksi havainto, Kolarista heinäkuulta, kertoo Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved.

Viime vuonna havaintoja tehtiin Lapista kymmenkunta, joten täysin poikkeuksellisesta vierailijasta ei ole kyse.

– Lapissa kun on laajoja erämaita, niin siellä tällaiset erikoisemmat linnut pysähtyvät kyliin, missä on taloja ja aukioita – muutakin kuin metsää ja suota. Siellä ne löytyvät siis helpommin kuin täällä etelässä.

Harjalintu saattoi olla Raitasen pihamaalla tankkaamassa matkaevästä. Pitkällä nokallaan se saa syksyisen kylmästä maasta kaivettua ruokaa syvemmältä, mutta sekin alkaa pian käymään hankalaksi. 

Harjalinnut talvehtivat Pohjois- ja Keski-Afrikassa, joten Södersvedin mukaan sille tulee pian kiire lähteä Kuttasesta kohti etelän aurinkoa. Onhan Pohjois-Suomeen ennustettu ensi viikolle jo ensiluntakin.

Näitkö tai kuvasitko jotain kiinnostavaa? Lähetä se meille WhatsAppilla: 040 5785504 tai osoitteeseen mtvuutiset.fi/lukijankuvat.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat