Pertti Salolaisen lintuoppitunti: Nämä 4 lintua kannattaa kaikkien opetella

Pertti Salolaisen lintuoppitunti: Nämä 4 lintua kannattaa kaikkien tunnistaa 8:55
Pertti Salolaisen lintuoppitunti: Nämä 4 lintua kannattaa kaikkien tunnistaa

Metsä on täynnä lintujen viserrystä, mutta mitä nuo kaikki siivekkäät ovat? Pitkän linjan luontoharrastaja Pertti Salolainen antaa helpot ohjeet peruslintujen tunnistamiseen ja pari ammattilaisen neuvoa linnuista, joiden tunnistamisesta voi olla ylpeä.

Varpusen tuntevat kaikki – vaikka se ei olekaan niin ”harmaa”, niin kuin sanonta kuuluu. Mutta mikä erottaa varpusen pikkuvarpusesta?

Kokoomuksen entinen pitkäaikainen kansanedustaja, ministeri ja suurlähettiläs Pertti Salolainen on tunnettu luonnonsuojelija ja Suomen WWF:n perustaja. Häneltä vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä.

– Pikkuvarpusella on tumma läikkä poskessa, ja se on pienempi kuin tavallinen varpunen, Salolainen kuvaa MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa. 

Kottarainen vai mustarastas?

Toinen monille suomalaisille tuttu lintu on kottarainen, joka tosin joskus sekoitetaan mustarastaaseen. Salolainen muistuttaa, että mustarastaalla on kottaraista jykevämpi nokka ja pitkä pyrstö.

Salolainen kertoo, että jokin aika sitten kullankirjavia kottaraisia oli huolestuttavan vähän, mutta nyt tilanne on kohentunut.

– Sitä ei tiedetä, mihin ne hävisivät. Yksi epäily oli, että kun suuri osa niistä lensi Britanniaan, ne olisivat lentäneet öljynporauslauttoihin liekkeihin.

Puupelto ei tarjoa linnuille ruokaa

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Käpytikkakoiraalla on kauniin punainen pyrstö ja se on iloinen näky puun rungolla nakuttamassa, mutta Salolaisen mukaan se ei ole pelkästään mukava vieras pihapiirissä.

– Se nimittäin tyhjentää linnunpöntöstä sekä munat että poikaset suuhunsa.

Monien lintulajien, kuten hömötiaisen, kannalta huolestuttavia ovat sen sijaan avohakkuut ja liian tehokas metsien hoito.

– Vanhat naavaiset ja hyönteisiä paljon sisältävät puut häviävät ja tulee tyhjiä puupeltoja. 

Voit katsoa Pertti Salolaisen kauniit lintukuvat ja tiiviin lintuoppitunnin jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat