Nyt kaivataan apua! Varas avasi lintutarhan ovet ja jätti linnut jäätymään – lähes 20 vuoden ajan lemmikkinä ollut Axel katosi ja on yhä hukassa: "Se on meille kuin perheenjäsen"

Heinolan lintutarhalta eilen kadonnut Axel-papukaija on yhä teillä tietymättömillä. Värikäs lemmikkilintu luultavasti varastettiin maanantain vastaisena yönä. Jos Axel on vapautettu luontoon, sen kohtalo on vielä surullisempi: se on todennäköisesti menehtynyt viime yön pakkasissa.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä tapahtui Heinolan Lintutarhalla jotain sellaista, mitä ei ollut koskaan ennen tapahtunut. Lähes 20 vuotta tarhalla ollut palmuaratti Axel oli kadonnut ja joutunut luultavasti varkaan matkaan.

Tarhan hoitaja Olli Vuori huomasi tilanteen heti tullessaan töihin aamulla. Papukaijatalon kaikki kolme ovea olivat avoinna ulos asti, ja sisällä oli lämmintä vain +9 astetta.

Axelin häkin ovi avoinna ja häkki tyhjä. Muut papukaijat kyyhöttivät pimeässä hiljaa, kylmissään ja peloissaan.

Koska ovia ei ollut murrettu, joku oli tullut omilla avaimilla sisään. Lintutarhalla on työskennellyt vuosien varrella paljon ulkopuolisia, ja avain on voinut joutua sitä mukaa vääriin käsiin.

Varikset paljastavat papukaijan luonnossa

Vuori pani heti katoamisen havaittuaan tarhan Facebook-sivuille ilmoituksen kadonneesta ja toiveen siitä, että jos joku huomaa linnun olevan esimerkiksi kaupan epätavallisissa puitteissa, sitä ilmoitettaisiin tarhalle. Myös poliisi tutkii varkautta.


Lintutarhan väki itse etsi Axelia koko eilisen tuloksetta.

– Yleensä varislinnut paljastavat papukaijakarkulaisen luonnossa. Kun on poikkeavan värinen kaveri, varikset ovat heti niiden kimpussa. Mutta ei tämmöisiä löytynyt mistään.

Jos Axel on päässyt tai päästetty ulos, se on Vuoren mukaan menehtynyt.

– Heinolassa on viime yönä 10 astetta pakkasta. Se ei selviä tällaisista keleistä.

"Axel on kuin perheenjäsen"

Heinolan Lintutarhassa hoidetaan loukkaantuneita luonnonvaraisia lintuja. Vuosittain hoitoon tulee noin 200–250 lintua, joista moni pystytään palauttamaan luontoon. Ne, joita ei voida syystä tai toisesta vapauttaa, jäävät tarhalle asumaan. Axel-papukaija on yksi niistä.

Paavo-papukaija tanssii musiikin tahdissa. 0:58
Papukaijoista on moneksi: Näin tanssii Paavo-papukaija.

– Meillä on sellaisia luonnonlintuja, jotka on ilo saada kuntoon ja päästää vapaaksi. Sehän on meidän päähommamme. Axelin kaltaiset linnut tulevat meille pitovaikeuksien tai eläinsuojelullisten syiden takia, Vuori kuvailee.

Axel on Heinolan Lintutarhan ainut palmuaratti.

– Luonnonvaraisena se on edelleen elinvoimainen, mutta lemmikkinä Suomessa se ei ole yleinen. Se on ollut meillä vuodesta 2001, eli se on meille kuin perheenjäsen.

Päärynöitä rakastava lintu kirskuu tervehdyksensä

Axel tunnistaa tutut hoitajat äänestä – ja hoitajat Axelin.

– Se on kurjin hetki, kun menee häkkiin, eikä lintu olekaan siellä tervehtimässä tulijaa. Tervehdys kuuluu yleensä heti, kun laittaa valot päälle. Monet linnuistamme huikkaavat ”morjens” tai ”terve”, mutta Axel ei sano selviä sanoja. Sen sijaan se pörhistää siipensä ja kirskuu äänekkäästi.

Axelin herkkua ovat siemenet ja pähkinät sekä hedelmät. Niistä mieluisimpia ovat päärynät ja banaanit.

Vaikka tarhan linnut ovat tottuneet ihmisiin, vieraita ne pelkäävät.

– Lintu pelkää tolkuttomasti vieraissa käsissä. Siksi ajatus siitä, että Axel on varastettu, on todella ikävä.

llmoita havainnoista tarhalle tai poliisille

Jos Axel löytyy tai huomaa sen olevan myynnissä, siitä kannattaa ilmoittaa poliisille ja lintutarhalle.

– Tietoa Axelin katoamisesta on jaettu Facebookissa niin paljon, että vaikea sitä on ruveta kauppaamaan, ettei se tulisi ilmi.

Lue myös:

    Uusimmat