Lintuinfluenssan torjuntaan 12 euroa jokaista suomalaista kohti

Lintuinfluenssan täsmärokotetta jonottava Suomi maksaa mm. jonotussopimuksestaan 550 000 euroa vuodessa. Myös mm. väen koulutus ja laboratoriovalmiuksien parantaminen nielevät rahaa.

Suomi on varautunut lintuinfluenssan ja pandemian torjuntaan tähän mennessä arviolta 65 miljoonalla eurolla, kertoo Keskisuomalainen. Lehden laskelmien mukaan jokaista suomalaista kohti summa on 12 euroa.

Pandemiaan varaudutaan lääkkein ja rokottein. Suomi on hankkinut 1,3 miljoonaa annosta Tamiflu-nimistä lääkettä valtion varmuusvarastoon. Oseltamaviiriä sisältävä lääke lyhentää ja lievittää tavallisen influenssan oireita.

Parhaillaan kehitteillä olevaa prepandemista eli mallirokotetta hankitaan kaikille suomalaisille varastoon. Suomi jonottaa myös täsmärokotetta, jota valmistetaan sitten kun tiedetään millaista virusta vastaan se on tehtävä. Jonotussopimus maksaa 550 000 euroa vuodessa.

Lisäksi rahaa kuluu, kun parannetaan päivystys- ja laboratoriovalmiuksia, koulutetaan väkeä ja järjestetään tiedotusta. Rahoja on varattu vuodesta 2005 alkaen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat