Mainos

Lintuflunssa voi uusiutua

Kuuden ihmisen kuoleman Hong Kongissa aiheuttanut lintuflunssa voi toistua koska tahansa, yhdysvaltalainen asiantuntija varoitti eilen. Lintuflunssan takia teurastettiin yli miljoona lintua.

Terveysviranomaiset ovat nyt aiempaa paremmin valmistautuneita kohtaamaan taudin, arvioi sairauksien ennaltaehkäisyyn ja tutkimukseen erikoistuneen keskuksen edustaja Nancy Cox Atlantasta. Hong Kongissa tapettiin vuoden vaihteessa viranomaisten määräyksellä 1,4 miljoonaa lintua, joista suurin osa oli kanoja. Lintujen lopettamispäätös tehtiin sen jälkeen, kun taudin aiheuttaja H5N1-virus oli hypännyt eläimistä ihmisiin.

Coxin mielestä viranomaisten päätös lintujen lopettamisesta oli viisas, koska sillä estettiin maailmanlaajuinen epidemia. Cox tutustui paikanpäällä Hong Kongin tilanteeseen. Viruksen epäillään voivan siirtyä linnuista joko suoraan ihmisiin tai toisten eläinlajien, esimerkiksi sikojen, kautta ihmisiin. Kanaflunssa on Coxin mukaan tavallinen infektio siipikarjassa ja se leviää nopeasti nykyaikaisilla tehofarmeilla.

Laajalle leviävät flunssaepidemiat voivat tappaa huomattavan määrän ihmisiä. Esimerkiksi vuonna 1968 riehunut hongkongilainen flunssa tappoi yli 46000 ihmistä eri puolilla maapalloa. Coxin arvion mukaan juuri ohitettu vaikea flunssa-aika voi jättää jälkeensä noin 40 000 menehtynyttä.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.