Mainos

Liitot: Hoitajien työmoraali matalalla

Hoitajien ammattiliittojen mukaan vanhustyön epäkohdat ovat merkki pitkään jatkuneesta ahdingosta alalla.

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa raportoitiin eilen vanhusten huonoista oloista hoivakodeissa. Vanhuksia ei viedä aina muun muassa suihkuun ja ruoka-annoksia säännöstellään.

Hoitajien ammattiliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo, että liitolle tulee paljon viestejä hoitajien huonosta voinnista.

– Työtahti on kiristynyt jo vuosia työn sisällön muuttumisen ja kasvavien potilasmäärien takia. Tällaisella systeemillä ihmiset eivät jaksa, Paavola sanoo.

Ammattitaidosta pulaa

Ongelma on Paavolan mielestä siinä, että hoitoalalla ei ole tarpeeksi ammattitaitoista väkeä. Hän uskoo, että koulutuspaikkoja pitäisi lisätä etenkin kasvukeskuksissa.

– Suurin ongelma on se, että aina joudutaan tekemään heikosti ja kiireessä. Se syö työmoraalia. Millään kaupungilla ei ole varaa siihen, että laitetaan ihmisiä töihin niin, että he eivät saa työstään ikinä hyvää mieltä.

Tehyn mukaan rahan ja resurssien puute eivät pelkästään selitä vanhustenhuollon epäkohtia.

Tehyn vanhustenhuollon asiantuntija Tuula-Riitta Ruontimo sanoo, että työtä organisoidaan huonosti, ja myös työntekijöiden asenteissa on parantamisen varaa.

– Kun hoitaja tulee ovesta sisään, niin heti ilmoitetaan, ettei aikaa ole kuin viisi minuuttia. Ei siinä asiakas uskalla paljon mitään sitten sanoa, Ruontimo sanoo.

Työ on organisointikysymys

Tehyn mielestä räikeimpiä vanhustenhuollon epäkohtia ei korjata hoitajamitoituksella.

Ruontimon mukaan oleellisempaa on se, että hoitajat haluavat tehdä mahdollisimman hyvää työtä.

– En ymmärrä valitusta siitä, että hyvän työn tekeminen ei ole mahdollista. Hoitolaitoksissa voidaan varmasti tuottaa hyvää vanhustenhuoltoa. Työtä on varmasti paljon, mutta se on vain organisointikysymys, Ruontimo sanoo.

–Kiire ei poista mahdollisuutta läsnäoloon ja ystävällisyyteen hetkessä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.