Mainos

Vanhustenhuoltoon tulossa lisää hoitajia, mutta hoitajat valuvat muihin töihin – "Aikataulu on liian hidas"

10:10
Katso Silja Paavolan ja Sari Kukkosen koko haastattelu aamun Huomenta Suomesta.

Keväällä eduskuntavaalien alla puhuttiin paljon hoitajamitoituksen riittämättömyydestä vanhustenhuollossa. Nyt tekeillä oleva lakiluonnos tavoittelee hoitajamitoituksen nostamista asteittain. Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtajan mukaan aikataulu on liian löysä. 

Nykyisin hoitajamitoituksen vähimmäistaso yhtä hoidettavaa kohti on ollut 0,5 hoitajaa. Lakimuutoksen myötä 0,5 hoitajamitoitus tulisi ensin pakolliseksi ja sitten sitä nostettaisiin 0,7 hoitajaan. 

Muutoksen aikataulu on Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtajan Silja Paavolan mielestä liian hidas.

– Olemme nyt sellaisessa pattitilanteessa, että on viimeinen hetki toimia. Aikataulu pitää tehdä tiukemmaksi. Ei voi luvata, että lisäys tulee hallituskauden viimeisen neljänneksen aikana. 

Paavolan mukaan kyse on verorahojen kohdentamisesta.

– Miten me arvotamme ihmisen tässä yhteiskunnassa?  Näemmekö arvokkaana ihmisen, joka on antanut koko työpanoksensa tälle maalle, vai emme. 

– Yritystukiin menee nyt 200-300 miljoonaa euroa, jotka eivät tuota mitään, tämä tuottaisi.

Hoitajat siirtyvät muihin töihin

Lähihoitajana työskentelevän ja Helsingin kaupungin varapääluottamusmiehen Sari Kukkosen mukaan kevään keskustelun jälkeen hoitajamitotuksen muutoksiin ei ole reagoitu riittävästi. 

– Ihmiset alkavat valua muihin töihin, ja he ovat väsyneitä. Iltavuorossa saattaa olla kaksi hoitajaa, jotka samaan aikaan hoitavat asiakkaat, pyykit, ruoat ja kaiken mahdollisen. Hoitajat eivät saa tehdä niitä hoitajantöitä, joihin heidät on koulutettu.

Paavolan mukaan juuri hoitajien hakeutuminen muihin töihin on selvä merkki siitä, että hoitajamitoitukselle on tehtävä nopeasti parannuksia. 

– Ihmiset eivät jää odottamaan. Lähihoitajan tutkinto on niin hyvä tutkinto, että sillä saa muitakin töitä. Kun vuorovaikutustaidot on koulutuksessa jo opeteltu, toinen ammatti on hyvin helppo hankkia.

– Ongelmana on erityisesti se, että kokeneen pois lähtevän työntekijän tilalle on vaikea saada toista, jonka työpanos olisi sama. Siihen tarvitaan enemmän kuin yksi työntekijä.

Kukkonen on työskennellyt hoitajana yli 30 vuotta. Hoitotyöhön kohdistuva arvostus on hänen mukaansa vähentynyt. 

– Ihmiset arvostavat työtään ja haluavat tehdä sen hyvin, kun heille vaan annetaan siihen mahdollisuus. Tällä hetkellä moni varmasti kokee, että työtä ei arvosteta yhteiskunnassa.


Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja