Mainos

Vanhustenhuollosta jatkuvasti valituksia - opiskelijat jopa keskenään töissä

Vanhustenhuollosta valitetaan runsaasti vuosittain Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviraan.

Sen tilastoista käy ilmi, että vanhustenpalvelusta tehdään vuosittain noin 200 valitusta.

Eräässä Etelä-Suomessa sijaitsevassa vanhusten hoivakodissa huomattiin useita puutteita vuoden 2010 kesällä. Kunnan työntekijät tekivät yllätyskäynnin hoivakotiin, jolloin paljastui, että työvuoroissa ei ollut riittävästi pätevää koulutettua henkilökuntaa.

Esimerkiksi opiskelijat saattoivat olla keskenään töissä aamuvuoroissa. Tämän lisäksi kävi ilmi, että aamulla kello 7.30-10 hoitotyössä ei ollut ketään, kun ainoa hoitaja oli keittiössä valmistelemassa aamupalaa.

Myöhemmin syksyllä myös Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki tarkastuskäynnin hoivakotiin. Virasto totesi, että ammatillista henkilökuntaa oli huomattavasti vähemmän kuin mitä muistihäiriöisten ikäihmisten hoiva ja huolenpito edellyttivät. Ammatillisen henkilökunnan mitoitus oli 0,38 työntekijää asukasta kohti, kun valtakunnallinen suositus vähimmäismääräksi oli 0,6. Tämän lisäksi virasto huomasi muun muassa, että lääkehoidon antamisessa oli puutteita.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti tarkistusten jälkeen, että hoivakodin oli muutettava toimintatapoja tai muuten sen toiminta lopetettaisiin. Hoivakodin piti hankkia muun muassa suositusten mukainen henkilökuntamäärä ja lääkehoito piti saada kuntoon.

Määräysten jälkeen hoivakoti on jatkanut toimintaansa.

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa raportoitiin eilen vanhusten huonoista oloista hoivakodeissa. Vanhuksia ei viedä aina muun muassa suihkuun ja ruoka-annoksia säännöstellään.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja