Mainos

Peruspalveluministeri hoivakotirikkomuksista: Kuvottavaa

– Kuvottava tunne valtasi, kun kuunteli hoitajien kertomusta.

Näillä sanoin peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson kuvasi tuntojaan näkemänsä MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman insertin jälkeen, jossa esiteltiin hoitokoti, jonka entiset työntekijät kantelivat työpaikkansa asukkaisiin kohdistuneista vakavista rikkomuksista.

Ministeri myöntää, että sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden valvonnassa on puutteita.

– Valvonta on paikoin riittämätöntä. Resurssit ovat todella niukat, ja sen vuoksi Valviralle on budjettineuvotteluissa lisätty resursseja eli sinne puolelle saadaan kyllä lisähenkilökuntaa.

– Aluehallintovirastot kuuluvat kuntaministeriön puolelle, mutta valvontaresursseihin pitäisi myös aluehallintovirastojen osalta panostaa lisää, ministeri sanoo.

Kanteluiden määrä nelinkertaistunut

Haasteet ovat mittavat. Ensinnäkin Valviran kolmen vuoden takainen selvitys paljasti, että lähes joka kolmannessa hoitokodissa on liian vähän henkilökuntaa. Sen lisäksi Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tulleiden kanteluiden määrä on nelinkertaistanut 2000-luvun aikana. Tämä samaan aikaan, kun viraston henkilöstömäärä on tasaisesti pienentynyt - hallituksen tahdosta.

Ministeri uskoo, että viranomaisten valvontatyö helpottuu ensi kesänä valmistuvien laatukriteereiden ansiosta.

– Laatua parannetaan, ja tätä kautta kanteluita vähennetään. Siitähän ei tietenkään tule mitään, että meillä vain lisätään valvontaviranomaisia, jotka sitten seisovat tuolla hoivakotien porteilla valvomassa, että jokaisessa yksikössä toteutuu se tarvittava laatu. Kyllä ne laatukriteereiden edellytykset pitäisi täyttyä jo kilpailutustilanteessa.

Ministeri toivoo, että omaiset ja työntekijät ilmoittaisivat epäkohdista nykyistä tiiviimmin aluehallintovirastoon tai Valviraan.

– Sen jälkeen, kun vanhuspalvelulaki astuu voimaan, niin eri yksiköiden pitää julkistaa saatu palaute ja tällä tavalla tuodaan tätä meidän järjestelmää läpinäkyvämmäksi.

Katso Raija Kantomaan juttu (45 minuuttia 16.1.2013)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.