Mainos

Tällaista on arki vanhusten hoitokodissa - "Välillä on huono omatunto"

Vanhukset tuntuvat saavan erilaista palvelua hoitokodeissaan ympäri Suomen.

Joissakin paikoissa asiat ovat hyvin ja joissakin vanhusten hoitokodeissa ilmenee hälyttäviä puutteita.

Kanta-Hämeessä sijaitsevassa vanhusten pitkäaikaishoitokodissa arki sujuu kutakuinkin hyvin. MTV3 Uutisten haastattelema terveydenhoitajaopiskelija potee kuitenkin välillä huonoa omaatuntoa tekemästään työstään.

– Joillakin vanhuksilla ei ole omaisia ja he haluaisivat kovasti jutella meidän työntekijöiden kanssa, koska heillä ei ole muita, Meillä ei ole kuitenkaan keskusteluun valitettavasti aina aikaa, sillä resurssit ovat niin vähäiset. Kiireestä tulee huono omatunto, kun vanhusten kanssa mielellään juttelisi, pian terveydenhoitajaksi valmistuva opiskelija kertoo.

Hänen työpaikassaan vanhukset eivät selviytyisi arjestaan omissa kodeissaan. Vanhukset viettävät suuren osan ajastaan sängyissä, koska he eivät pysty liikkumaan.

Terveydenhoitaja-opiskelija kertoo, että vanhukset ruokitaan viidesti päivässä. Heidät pestään kokonaan kerran viikossa, mutta joka arkiaamu heille tehdään kevytmuotoinen aamupesu.

– Kasvot, kainalot ja intiimit paikat pestään, minkä lisäksi vaipat vaihdetaan. Vanhuksia myös käännellään päivän mittaan heidän olonsa parantamiseksi, terveydenhoitajaopiskelija selvittää.

Jos aamupesut on suoritettu hyvissä ajoin ennen lounasta, viedään vuodepotilaitakin pyörätuolilla ruokailemaan päiväsaliin, mikäli heidän omat voimavaransa riittävät.

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa raportoitiin eilen vanhusten huonoista oloista hoivakodeissa. Vanhuksia ei viedä aina muun muassa suihkuun ja ruoka-annoksia säännöstellään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.