Likaisia ja nälkäisiä vanhuksia hoivakodissa - 45 minuuttia paljasti järkyttäviä oloja

Vanhuksia ei viedä suihkuun. Ruoka-annoksia säännöstellään. Vanhus on kainaloita myöten märkä, kun hän ei ole koko päivänä käynyt wc:ssä. Vanhusten ihmisarvon vastainen kohtelu jatkuu yhä, paljasti illan 45 minuuttia -ohjelma.

45 minuuttia -ohjelmassa kerrottiin valituksesta, joka oli tehty Etelä-Suomen aluehallintoviranomaisille yksityisestä Hoivapalvelu Lindan Hoivakoti Yläsepästä. Kantelun takana on neljä hoivakodin entistä työntekijää.

Näin hoitajat kertoivat

- Asukkaan hygieniataso ei voi olla hyvä jos on on 14 kuukauden aikana 3 kertaa kirjattu, että hän on käynyt suihkussa. Kolme kertaa.

- Yritettiin parhaamme, että iho pysyisi kunnossa. Monesti näki, että kyllä se vettä kaipaa se ihmisen vartalo.

- Kun menin yövuoroon, asukas ei ollut koko päivänä käynyt vessassa - hän oli aivan kainaloita myöten märkä.

- Ei ollut salaatteja, ei ollut leivänpäällisiä. Ostin omalla rahalla leikkeleitä, kun tuli omaisia, en iljennyt laittaa pelkää leipää ja voita.

- Ne oli niin muistamattomia ihmisiä että siellä ei monikaan osannut enää vaatia mitään.

- Riittämättömyyden tunne oli jokaisen työvuoron jälkeen.

Hoitajat joutuivat yksin tekemään 12 tunnin työpäiviä vajaan 10 hengen hoivakodissa. Kantelijat hoitivat yksin muistihäiriöisiä ja pyörätuolissa olevia vanhuksia, joille he valmistivat ruuat, jakoivat lääkkeet ja siivosivat.

He kertoivat työnsaannin vaikeutumisen vuoksi asiasta nimettöminä. Heidän mukaansa lähes kaikki Hoivakoti Yläsepän työntekijät olivat oppisopimuskoulutettavia tai täysin kouluttamattomia.

Etelä-Suomen aluehallintoviranomainen käsittelee kantelun tästä hoivakodista kiirellisenä – päätös saadaan jo kevään aikana.

Syynä usein vähäinen hoitajamäärä

Valvira ja aluehallintoviranomaiset käsittelevät vuosittain noin 230 vanhuspalveluita koskevaa valitusta. Valitusten käsittelyaika on venynyt 8 kuukaudesta vuoteen.

Etelä-Suomen aluehallintoviranomaisen mukaan kanteluiden syy on usein hoitajien vähäinen määrä ja kouluttamattomuus.

Valvira selvittää tämän kevään aikana vanhustenhuollon tilanteen. Pari vuotta sitten tehdyn selvityksen mukaan henkilökuntaa on liian vähän lähes joka kolmannessa hoivakodissa. Valvirassa tullaan seuraamaan hoitajien minimimäärään toteutumista entistä tarkemmin.

45 minuuttia -ohjelmaan yhteydessä olleet omaiset eivät uskalla tehdä valitusta, koska he pelkäävät kostoa hoivakodissa oleville omaisilleen.

Hoitajat muistuttavat, että omaiset voivat nähdä tietokoneelle tehdyistä kirjauksista, miten vanhusta on tarkalleen hoidettu.

(MTV3)

Katso Raija Kantomaan juttu (45 minuuttia 16.1.2013)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja