Liikuntakulttuurin ja urheilun suuri ansioristi kahdelle

Kulttuuriministeri Kaarina Dromberg on myöntänyt valmennuspäällikkö Kalevi Tuomiselle ja voimistelunopettaja Pirjo-Liisa Vileniukselle Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun suuren ansioristin. Kulttuuriministeri luovutti ansiomerkit keskiviikkona valtioneuvoston juhlahuoneistossa Helsingissä.

Tuominen on toiminut keskeisenä vaikuttajana suomalaisessa urheilussa 1950-1990 -luvuilla. Urheilu-uransa jälkeen Tuominen toimi Suomen Koripalloliiton päävalmentajana 1956-1969 ja Suomen olympiakomitean päävalmentajana vuosina 1969-1992.

Vilenius on Suomen Voimistelu- ja Liikuntaseurat SVoLi ry:n kunniapuheenjohtaja. Hän on toiminut Hämeenlinnan Tarmon Naisvoimistelijoiden puheenjohtajana vuosina 1977-1990, SVUL:n Hämeen piirin johtokunnan jäsenenä vuosina 1978-1987 sekä piirin SNLL-jaoston puheenjohtajana vuosina 1976-1987. Keskusjärjestötasolla Vilenius on vaikuttanut sekä SVUL:ssa että Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n varapuheenjohtajana vuosina 1994-1997.

Suuri ansioristi on liikuntakulttuurin alalla jaettavista kunniamerkeistä merkittävin ja se voi olla kerrallaan enintään kahdellatoista haltijalla. Suuria ansioristejä on jaettu vuodesta 1936 lähtien. Ensimmäisen ansioristin sai opetusneuvos Hilma Jalkanen. Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun suuren ansioristin haltijoita ovat tällä hetkellä Tuomisen ja Vileniuksen lisäksi Matti Ahde, Veikko Hakulinen, Carl-Olaf Homen, Tapani Ilkka, Martti J. Karvonen, Pentti Linnosvuo, Osmo Niemelä, Paavo Pekkanen, Peter Tallberg ja Jukka Uunila.
Ansioristit ja -mitalit 260:lle

Kulttuuriministeri Dromberg myönsi myös yhteensä 260 Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansioristiä ja -mitalia. Kultaisia ansioristejä myönnettiin kahdeksan, ansioristejä 30, ansiomitaleja kullatuin ristein 85 ja ansiomitaleja 137 kappaletta.

Liikuntakulttuurin ja urheilun ansioristejä ja -mitaleja on jaettu vuodesta 1947. Tunnustus voidaan myöntää paikallisissa urheiluseuroissa, alueellisissa liikuntajärjestöissä, valtakunnallisissa lajiliitoissa tai liikunnan kansainvälisissä tehtävissä aktiivisesti toimineelle.

Tänä vuonna ansioristin kultaisena saivat myyntipäällikkö Eero Kelhä (Ii), toiminnanjohtaja Raija Kinnunen (Vantaa), insinööri Sulo Kovalainen (Helsinki), toimitusjohtaja Jaakko Lempinen (Helsinki), toimitusjohtaja Seppo Loponen (Lahti), tiedotusjohtaja Riitta Salin (Espoo), urheilutoimittaja Risto Taimi (Turku) ja professori Karri Wichmann (Helsinki).

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja