Liikkua saa vain kauppaan ja postiin – Itävalta otti käyttöön järeät koronakiellot, Saksakin sulki rajojaan: "Tilanne pahenee päivä päivältä kovaa vauhtia"

Saksa tulee kiristämään rajoituksia maansa rajoilla – kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo, kuinka Keski-Euroopassa toimitaan koronaviruksen leviämisen kitkemiseksi 7:30
MTV Uutisaamu: Saksassa ihmisten liikkuminen on nyt erittäin rajoitettua – kirjeenvaihtaja kertoo videolla, millaisiin toimiin Saksassa on ryhdytty taudin leviämisen ehkäisemiseksi.

Koronaviruspandemian vaikutukset ihmisten arkeen ovat viime päivien aikana voimistuneet merkittävästi. Useat eurooppalaiset valtiot ovat sulkeneet rajojaan, ja tänä aamuna niiden joukkoon liittyi myös Saksa.

Saksa sulki tänä aamuna rajansa henkilöauto- ja läpiajoliikenteeltä. Rajanylitykset ovat mahdollisia vain tavaraliikenteelle ja rajan yli työssäkäyville.

Käytäntö koskee Itävallan, Sveitsin, Ranskan, Luxemburgin ja Tanskan rajoja. Saksan muista rajanaapureista Tsekki ja Puola ovat jo sulkeneet rajansa. 

– Shengen-alueen vapaa liikkuminen on toistaiseksi menneisyyttä, kiteyttää MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola, joka seuraa koronaviruksen vaikutuksia Saksan ja Itävallan raja-alueella.

Pelkona ostosteluryysis

Suomessa yhtä rajuihin toimenpiteisiin ei ole toistaiseksi lähdetty. Myös Saksan johtavat poliitikot olivat aluksi jyrkästi rajanylitystiukennuksia vastaan.

Piuholan mukaan yksi sysäys rajojen sulkupäätökselle oli, että Itävalta päätti jo aiemmin merkittävistä kauppasuluista. Auki saavat olla ainoastaan elintarvikekaupat. Naapurimaan päätöksen vuoksi Saksassa alettiin pelätä, että itävaltalaiset lähtevät sankoin joukoin kauppareissuille Saksan puolelle, jossa elintarvikeliikkeet ovat auki.

– Tilanne pahenee päivä päivältä kovaa vauhtia. Baijerin osavaltiossa koulut ja päiväkodit ovat kiinni. Täällä on todettu yli 600 tautitapausta, Piuhola kertoo MTV:n Uutisaamussa.

Kuka hoitaa lapsia?

Kirjeenvaihtajan mukaan myös Saksassa on kamppailtu samojen ongelmien kanssa kuin Suomessa taudin mullistaessa arkisia käytäntöjä.

Koulujen ja päiväkotien sulut ovat ongelma monille työssäkäyville vanhemmille. Saksassakin on ohjeistettu, ettei isovanhempia tulisi pyytää lastenhoitoavuksi. Moni vanhus kuuluu koronaviruksen riskiryhmään.

Itävallassa yli viiden hengen kokoontumiset on kielletty. Jos virkavalta huomaa suurempia kokoontumisia, luvassa voi olla kovat sakot.

– Liikkuminen on mahdollista kauppaan, postiin ja sellaisissa tapauksissa, joissa voi osoittaa olevansa menossa auttamaan toista henkilöä. Eilen oli vielä epäselvää, saavatko ihmiset poistua kodeistaan ulkoilemaan. Tämänhetkisen tiedon mukaan saavat, joko yksin tai kumppanin kanssa, Piuhola kertoo Itävallan tilanteesa.

Toistaiseksi tiedossa ei ole, kauanko rajasulut kestävät

Kello 10.06 ja 14.37: Täsmennetty Saksan naapurimaiden rajasulkujen tilannetta ja Itävallan käyttöönottamia rajoituksia. Aiemmin artikkelista sai kuvan, jonka mukaan kokoontumis- ja liikkumisrajoitukset koskisivat nimenomaisesti Saksaa. Rajoitukset koskevat Itävaltaa.

Lue myös:

    Uusimmat